Суд у Бијељини смијењене функционере враћа на посао

Љиљана Алексић
Суд у Бијељини смијењене функционере враћа на посао

Бијељина - Смијењени замјеник градоначелника Бијељине Хусо Зечкановић и начелник градског Одјељења за финансије Милорад Софренић данас ће се вратити на те функције јер је Окружни суд у Бијељини донио одлуку да је њихово разрјешење било нелегално.

Суд је поништио одлуку нове скупштинске већине од 11. маја, којим су смијењени Софренић и Зечкановић, а у пресуди је наведено да није испоштовано неколико законских процедура. На ову пресуду Скупштина града као тужена страна нема право жалбе.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је истакао да је овом пресудом потврђено да су скупштинске одлуке незаконите.

- Сарадници и ја смо радили и радимо по закону у оквиру наших надлежности и то је овом судском одлуком потврђено. Све што је урадила скупштинска већина ишло је на штету градског буџета и грађана - истакао је Мићић наводећи да ово није једина одлука скупштинске већине коју ће суд оспорити.

Софренић каже да је пресуда очекивана и да се данас враћа својим редовним дужностима. Додаје да су смјене у протекла два мјесеца проузроковале штету у буџету града и да је кроз исплату дуплих плата и доприноса буџет до сада оштећен за око 360.000 КМ.

- Само због одлагања усвајања регулационог плана "Центар" и парцелације у индустријској зони прилив у буџет ће бити мањи за око два милиона. Ово је најбоља илустрација колико је штетно незаконито и бахато дјеловање самозваног експертског тима у Скупштини града - појаснио је Софренић.

Зечкановић је изразио очекивање да ће несметано наставити започете пројекте, али и сачувати повјерење између највећих националних заједница у Бијељини.

- Много труда смо уложили да остваримо резултате које смо постигли претходних година. Нажалост, претходних седмица смо имали покушај рушења институција, али је суд потврдио да је то било нелегално - рекао је Зечкановић.

Предсједник градског парламента Драган Ђурђевић каже да ће пресуда бити испоштована већ на наредном скупштинском засједању.

- Поступићемо онако како је суд одлучио. Констатовано је да смо ми та документа требали да направимо на други начин и ми ћемо то и учинити. Иако смо свјесни да се није лако борити против криминала и корупције на томе ћемо истрајати - рекао је Ђурђевић.

Градска управа ће, тврди Мићић, наставити са несметаним радом, иако је одбацио могућност формирања нове скупштинске већине.

- Нема ниједан разлог да формирамо нову скупштинску већину и да сада правимо нови циркус. Грађанима је све јасно и видјели су шта је намјера ове групе људи, који само желе да сједну у фотеље - казао је Мићић.

СДС је у мају послије 11 година изгубио скупштинску већину у Бијељини, а власт у локалном парламенту су преузели СНСД, СП, ДНС, СРС и пет независних одборника.

Врело политичко љето у Семберији биће настављено и наредних дана. Сада је на потезу градска скупштина која би судске одлуке требало да спроведу у дјело већ на наредном засједању, које ће бити одржано највјероватније 1. августа.

Талас смјена

Нова скупштинска већина је осим Милорада Софренића и Хусе Зечкановића смијенила и начелнике одјељења за борачко-инвалидску заштиту Славишу Савића, привреду и пољопривреду Милу Пејчића, друштвене дјелатности Славка Башића, стамбено-комуналне послове Томицу Стојановића и просторно уређење Миладина Ракића.

Послије тога услиједиле су и смјене бројних директора предузећа и институција у надлежности Градске управе. Сви чекају пресуде за повратак на посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана