Суд одбио тужбу приједорског одборника: Старчевић нема право на накнаду за јануар 2021.

Срна
Суд одбио тужбу приједорског одборника: Старчевић нема право на накнаду за јануар 2021.

ПРИЈЕДОР - Приједорски Основни суд одбио је тужбени захтјев одборника у Скупштини града Приједора Предрага Старчевића против Градске управе којим је тражио исплату неисплаћене одборничке накнаде од 712 КМ за јануар 2021. године.

Старчевић сматра да му мандат тече рјешењем Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ од 30. децембра 2020. године и да му зато припада накнада и за јануар 2021. године, док Правобранилаштво Републике Српске, као заступник Градске управе, сматра да му накнада припада почевши од верификације мандата 3. фебруара 2021. године.

Пословником Скупштине града Приједора прописано је да су свечану заклетву дужни пред Скупштином дати и потписати сви одборници с накнадно додијељеним мандатима, након чега предсједник Скупштине констатује да је верификован мандат новоизабраним одборницима, те да је престао мандат одборницима претеходног сазива.

-То, по мишљењу суда, значи да одборник тек након верифкације мандата, што се догодило 3. фебруара 2021. године, остварује права и дужности прописане законом, па тако и право на одборнички додатак  - наводи се у пресуди достављеној Срни.

На ову првостепену пресуду Основног суда у Приједору у току је жалбени поступак пред Окружним судом у Приједору.

Скупштина града је конституисана 30. децембра 2020. године и од 31 изабраног одборника конститутивној сједници није присуствовао једино Милан Тубин будући да није прихватио мандат у локалном парламенту због неспојивости са мандатом посланика у Народној скупштини Републике Српске.

На његово мјесто дошао је први "испод црте" са одборничке листе кандидата СДС-а Предраг Старчевић којем је истог датума ЦИК БиХ издао увјерење о додјели мандата, а Скупштина града верификовала његов мандат на првом наредном засједању 3. фебруара 2021. године и одборничке накнаде добија од тада.

Пред приједорским судовима Старчевић води и други поступак у вези са неисплаћеним одборничким додатком за април 2022. године за који је ускраћен јер је пропустио да обавијести предсједника или секретара Скупштине да је спријечен да присуствује сједници.

Првостепени суд одбио је његов тужбени захтјев, а жалбени поступак на другостепеном суду је у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана