Суд намеће буџет Кнежеву?

Ведрана Кулага
Суд намеће буџет Кнежеву?

Кнежево - Општина Кнежево, због политичке кризе која улази у трећу годину, још нема усвојен буџет за 2015, а ако идућих дана не буде постигнут компромис, суд ће морати наметнути буџет.

Неслагања и несугласице између првог човјека општине Боре Шкељића и скупштинске већине довела је до тога да општина од почетка године преживљава на одлукама о привременом финансирању које је донио Шкељић. Проблем је добио нову димензију након одлуке Уставног суда РС, који је у сриједу оцијенио да прошлогодишње одлуке о привременом финансирању нису биле у сагласности са Уставом и законима РС, јер их је умјесто Скупштине општине донио начелник. Иста ситуација се, међутим, понавља и у овој години, јер је одлуке о привременом финансирању поново донио начелник.

Одлука о привременом финансирању истиче у уторак и власти у Кнежеву је више не могу продужавати. Уколико до тада не буде усвојен буџет, Министарство управе и локалне самоуправе РС требало би да покрене судски поступак против општине с циљем наметања буџета за ову годину.

Предсједник Скупштине општине Радован Марић каже да се понављају проблеми из прошле године. За то, осим начелника, криви и Министарство финансија РС, које није реаговало на потезе које је повлачио Шкељић.

- Скупштина општине је орган надлежан за усвајање буџета. Радимо нормално мјесецима, али начелник нам никада није доставио ни извјештаје о извршењу буџета, ни приједлог за ову годину. Сваки пут смо начелника позивали на сједнице и када смо стављали буџет на дневни ред, али њега није брига, а за то је имао подршку и из Владе РС - рекао је Марић.

Упозорио је да се општина поново налази у великој кризи и да од развоја ситуације у идућих неколико дана зависи како ће финансијски стајати.

- Сачекаћемо да видимо како ће се ствари одвијати, јер имамо информације да је начелник доставио нацрт буџета општине у Министарство финансија и добио сагласност. Скупштина има право да након 30. јуна, када начелник пропусти да утврди приједлог буџета, сама донесе приједлог и достави га Влади РС, али морамо да видимо шта је са документом који је упутио. Обавијестили смо надлежне органе да Скупштина ради нормално и доноси одлуке, а то ћемо рећи и суду, јер сматрамо да имају доста основа да одбију евентуалну тужбу против општине - рекао је Марић.

Шкељић каже да је ситуација сасвим јасна и да суд треба да наметне буџет.

- У Кнежеву је и даље криза у Скупштини. Буџет који сам крајем прошле године упутио у Владу је добио зелено свјетло, али није разматран у Скупштини општине. Суд има одређене рокове да усвоји буџет и тако мора бити или ће општину морати избрисати са карте. Овдје је на сцени скупштинска криза и нема шансе да ће бити усвојен буџет. На ту карту не треба играти - рекао је Шкељић.

Из Министарства финансија РС нисмо добили одговоре на питања у вези са проблемима у Кнежеву.

Већина

Стање у општини Кнежево критично је још од јуна 2013. године када је формирана нова скупштинска већина коју чине одборници СНСД-а, СДС-а, СП-а и ПДП-а и дио одборника СзДС-а. Они имају 11 од 19 одборничких мјеста, али начелник сматра да су они нису на легалан начин преузели већину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана