Студенти остварују дјеци из Ножичког код Српца сан о кући

Дејан Јовичић
Студенти остварују дјеци из Ножичког код Српца сан о кући

Србац - Породица Велибора и Сњежане Тодоровић из Ножичког код Српца, која у дворишном објекту живи са петоро дјеце, добила је грађевински материјал од хуманитарне организације "28. јун" из Канаде како би наставили градњу куће.

Ова организација окупља српску дијаспору и има више центара у Америци, Аустралији, Аустрији и другим земљама, а један од њих је и у Србији. Помоћ вишечланој породици су предали чланови организације Ђорђе Савановић из Српца који студира у Бечу и Петар Грабеж из Рибника, студент права у Линцу.

- Када смо прочитали у "Гласу Српске" да петоро дјеце учи и спава у једној просторији, покренули смо акцију у Аустрији и за кратко вријеме од чланства прикупили 500 евра. Купили смо 1.500 цигли и 350 килограма креча, а у договору са породицом ћемо обезбиједити још грађевинског материјала - рекао је Савановић.

Срећа на лицима Тодоровића, који због тешке материјалне ситуације нису могли наставити са зидањем куће након што су прије двије године изградили темељ, не може се описати. Плац од 500 квадрата им је поклонила Велиборова ујна Мила Алексић која им је омогућила да живе у њеном домаћинству док не изграде властити дом.

- Да бисмо саградили кућу биће нам потребно још око 4.000 блокова, осам тона цемента, 2.500 црепова, четири кубна метра грађе и два и по кубна метра даске. Ако то добијемо, трошкове градње не требамо плаћати јер сам вјешт у зидарским пословима - каже Велибор.

Велибор и Сњежана имају петоро дјеце. Најстарији Давид похађа други разред гимназије, а најмлађа Милица први разред основне школе. Нико у породици нема стални посао и једина редовна примања су им 140 КМ дјечијег додатка, а тек повремено одлазе на надничење по кућама и пољима. Малишани сањају да у својој кући имају бар двије собе јер им је веома тешко да њих петоро истовремено уче у једној просторији, а сви су добри ђаци.

Помажу од 2011. године

Петар Грабеж каже да је организација "28. јун" основана 2011. године у Торонту, а њен предсједник је музичар Филип Филипи који је поријеклом са ових простора.

Прва велика акција организована је 2013. године када је за општину Грачаница на Косову донирана медицинска опрема вриједна 1,5 милион долара.

Број

Сви који желе да помогну седмочланој породици да сагради дом могу да позову Сњежану Тодоровић на број телефона 065/267-819.

Потребни материјал

- 4.000 блокова

- 8 тона цемента

- 2.500 црепова

- 4 метра кубна грађе

- 2,5 метара кубних даске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана