Студенти гласали за скупљу храну у мензи

Драгана Келеч
Студенти гласали за скупљу храну у мензи

Бањалука - Да храна у мензи буде више од три пута скупља за студенте који не живе у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци, али се ту хране, одлучио је Управни одбор ове установе једногласном одлуком свих пет чланова, међу којима су и два студента.

Студенти Радован Столић и Борис Мијатовић заједно су са Ранком Перић-Ромић, Иваном Дочиновић и Јасминком Бузаковић на челу Управног одбора, дали своје гласове за поскупљење хране у мензи.

То повећање цијена погодило је стотине студената који долазе из разних крајева Српске, а који нису успјели добити смјештај у дому. Тако су ови млади, и поред ионако лошег животног стандарда, приморани да, ако желе јести у мензи, доручак умјесто 60 фенинга, како је било раније, плаћају 2,60 КМ, ручак 3,90 умјесто 1,40 и вечеру 3,20 а не једну марку.

- То што не живим у дому не значи да могу плаћати оброке који су сада скупљи него у појединим ресторанима. Имам више трошкова од домаца, који бар кирију не морају плаћати - огорчен је студент економије из Билеће Јован М.

Његове муке дијеле и многи други студенти, који се осјећају издати од својих представника јер, како кажу, нису довољно бранили њихове интересе.

Са друге стране, предсједник Скупштине студената у бањалучком дому "Никола Тесла" Љубиша Карлица каже да су студенти гласали за повећање цијена у мензи јер нису имали никакву другу опцију и били су надгласани.

- Ми смо били предложили да оброци буду скупљи за оне који не живе у дому за пола марке, а не оволико. Међутим, тај наш приједлог је одбачен и на крају су студенти гласали како су гласали - каже Карлица.

То је потврдио и Борис Мијатовић, који је, како каже, пристао да гласа за поскупљење хране у мензи јер није желио да наштети студентима који живе у дому.

- Могао сам као студент не гласати за одлуку о поскупљењу хране у мензи, али тиме бих само наштетио студентима који живе у дому. Ако би дом ишао у минус, то не одговара његовим станарима - рекао је Мијатовић.

Разлоге због којих је за поскупљење хране у мензи гласао и студент Радован Столић јуче нисмо успјели сазнати јер се није јављао на телефон. Ни предсједника Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Зорана Граховца нисмо успјели добити јер је био недоступан.

Потпредсједник Уније студената Горан Вучић каже да ће Унија подржати све за шта се буду залагали студенти који станују у дому.

- Ниједно поскупљење није добро. Међутим, ако нема одређених субвенција, не могу се одржати исте цијене за оброке студената које суфинансира Влада и за оне које не суфинансира - истакао је Вучић.

Из Министарства просвјете и културе РС су поручили да Управни одбор СЦ "Никола Тесла" треба да преиспита одлуку о повећању цијена исхране за студенте који не живе у тој установи, али се у њој хране.

- Министарство суфинансира смјештај и исхрану студената износом од пет марака дневно по једном студенту (за смјештај 1,50 КМ и за исхрану 3,50 КМ дневно). Тај износ је исти за све студенте у домовима. Међутим, дом у Бањалуци добија и до 25 одсто додатних средстава због додатних трошкова исхране студената који нису смјештени у њему - рекли су у Министарству.

Нова сједница УО

У бањалучком Студентском центру "Никола Тесла" данас ће бити одржана нова сједница Управног одбора, на којој ће поново разматрати цијене хране у мензи и њихове корекције.

Директор Зоран Бабић тврди да ће учинити све да у данашњем разговору са студентима и члановима УО пронађе најбоље рјешење и да уколико буде могуће покуша кориговати цијене.

Додао је и да овај дом има доста проблема са разним акумулираним дуговима, што им додатно отежава рад.

Цијене које су били предложене

Доручак: 0,60 - 1,10

Ручак: 1,40 - 1,90

Вечера: 1 - 1,5

Цјеновник који је усвојен

Доручак: 0,60 - 2,60

Ручак: 1,40 - 3,90

Вечера: 1 - 2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана