Студент Машинског факултета из Источног Сарајева бесплатно помаже колегама на “Јутјубу”

Данијела Бајић
Студент Машинског факултета из Источног Сарајева бесплатно помаже колегама на “Јутјубу”

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Да би се што више студената боље припремило за испите из математике студент треће године Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Ристо Бозало покренуо је “Јутјуб” канал, на којем је већ више од 40 едукативних видео-записа.

 

Бозало, који је раније држао инструкције из овог предмета, “Јутјуб” канал покренуо је с циљем да бесплатно држи часове математике за студенте Машинског и Електротехничког факултета, али и заинтересоване који желе да открију чари ове науке.

Овај двадесетдвогодишњак прича да је лани у овом периоду почео да даје приватне часове из математике, јер га је на то натјерала тешка финансијска ситуација у породици, након што му је отац преминуо.

- За годину дана одржао сам часове за више од 40 студената, којима сигурно не бих наплаћивао да је ситуација била другачија. Због вируса корона и епидемилошких мјера одлучио сам да своје знање са колегама подијелим и на друштвеним мрежама - рекао је Бозало и додао да његов канал већ биљежи велику посјећеност.

Наглашава да ће његове колеге на овај начин моћи да припремају градиво за предмете математика један, два и три те да је комплетан садржај у видео-записима намијењен студентима свих инжењерских и природно-математичких факултета.

У наредном периоду има у плану да сними и часове за ученике основних и средњих школа, али и да, када прође ситуација у вези са вирусом корона, покрене школу математике.

- На покретање школе за математику подстакао ме колега са полтикологије, који ми се скоро јавио да похвали моју идеју за “Јутјуб” канал. Он ми је том приликом бесплатно понудио простор са додатном опремом гдје бих држао инструкције. Заједно смо направили план за отварање те школе - испричао је Бозало.

Вјетар у леђа дала му је и студентска организација Машинског факултета “Жироскоп”.

- Колеге са факултета су ми такође изашле у сусрет. Они су се понудили да бесплатно ураде летке и плакате за прву школу математике за основце и средњошколце, гдје ће градиво бити усклађено са школским програмом - рекао је Бозало.

Упоредо са тим Бозало каже да ће и даље објављивати едукативне видео-записе на друштвеним мрежама за све љубитеље математике, јер му је и декан Машинског факултета Милија Краишник обећао да ће му факултет обезбиједити потребне камере које ће му и те како олакшати снимање.

Филозофија

Ристо Бозало каже да је, поред математике, одувијек волио и филозофију, док се за машинство највише одлучио због близине факултета.

- Математика ми је одувијек ишла добро, међутим филозофија је нешто посебно, нешто чему сам одувијек хтио да посветим вријеме и пажњу - казао је Бозало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана