Стручњаци свјетског гласа лијечиће Семберце

Љиљана Алексић
Стручњаци свјетског гласа лијечиће Семберце

БИЈЕЉИНА - У бијељинској Болници “Свети врачеви”, упркос константној борби са пандемијом вируса корона, протекла година била је у знаку увођења нових нових дијагностичких процедура у више области, а посебно је напредовала област кардиологије.

Лани је отворен и пејсмејкер центар, а ове године стиже и велики свјетски стручњак из ове области.

- У наш град долази да ради чувени свјетски стручњак Лазар Ангелков, човјек који је оформио пејсмејкер центар на Дедињу, у Скопљу, Софији, Суботици и другим градовима. И нама је помогао приликом отварања пејсмејкер центра. То је од великог значаја за нашу установу и комплетну регију, јер са њим ће доћи нови људи и нове процедуре - рекао је директор бијељинске болнице Златко Максимовић.

Према његовим ријечима, у прошлој години ангио сала почела је са 24-часовним радом и урађено је више од 1.000 процедура.

- За нешто мање од годину дана урадили смо око 1.000 коронографија са или без имплантације стента и око 200 акутних инфаркта, а више од 90 одсто пацијената наставило је са нормалним животом - навео је Максимовић.

Планова има и за ову годину, а Максимовић најављује увођење нове процедуре, по којој ће, како каже, бити јединствени на простору Српске.

- У 99 одсто случајева операцију жучне кесе радимо лапараскопским путем, као и слијепо и дебело цријево, операције кила, радимо ТЕП методу без уласка у трбух - истиче он и додаје да је у ортопедији уведена ревизиона метода кољена, а у офталмологији се изводе свакодневно операције катаракте. Уведена је нова процедура у неонатологији, тако да од 21. децембра сва дјеца која су рођена и која ће се родити у овој установи, имати бесплатан ултразвучни преглед срца.

Дјечији кардиолог Ружица Боровић појаснила је да је започет скрининг на урођене срчане мане, а циљ је да се болест открије у асимптоматској фази, што је од великог значаја како за саму прогнозу болести, тако и за квалитет живота дјеце.

- У породилишту се годишње роди од 1.000 до 1.200 беба те само и раније радили ултразвучне прегледе срца, али само бебама са одређеним проблемима. Превентивне мјере које су уведене имају један циљ, а то је очување здравља наше најмлађе популације - рекла је Боровићева.

Упоредо са увођењем нових процедура у овој здравственој установи ради се и на набавци нове, савремене опреме. Недавно је у Бањалуци потписан споразум о расподјели донаторских средстава Савјета министара БиХ за пет здравствених установа у Српској за набавку опреме, од чега је дио средстава намијењен за набавку магнетне резонанце за Болницу “Свети врачеви”.

Максимовић је рекао је да је ово од великог значаја за установу и за општине које јој гравитирају, али и ширу регију, истичући да је овим обезбијеђено 1,7, милиона КМ за куповину магнетне резонанце.

- Имамо магнетну резонанцу која је стара више од 11 година и која је у посљедње вријеме често у квару, тако да ћемо овим здравствену заштиту дићи на виши ниво - истакао је Максимовић.

Захваљујући Влади Српске, возни парк болнице ојачан је и новим санитетским возилом.

Пословање

У бијељинској здравственој установи, према ријечима Златка Максимовића, доста се води рачуна и о квалитету услуга и стандардизацији.

Он је навео да је лани, први пут након десет година, забиљежен позитиван пословни резултат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана