Стручњаци ће утврдити да ли ће бити реконструисан или изграђен нови мост на Укрини

Срна
Foto: Срна

СТАНАРИ- Стручни тим треба да одлучи да ли ће мост на ријеци Укрини који повезује општине Станари и Прњавор бити реконструисан или ће се градити нови, за шта има рок од 45 дана, договорено је данас на састанку представника двије локалне заједнице након што ранији радови на регулацији водотока нису дали резултат.

Стручни тимови у року до 45 дана треба да израде пројектну документацију и утврде геомеханичко стање тла, након чега ће бити донесена одлука о реконструкцији или изградњи новог моста.

Начелник општина Станари Радојица Ћелић рекао је новинарима да је вриједност реконструкције моста процијењена на око 250.000 КМ, а изградња новог коштаће између 600.000 КМ и 700.000 КМ.

Он је навео да ће радови почети у овој години и да ће их, без обзира на то да ли ће се радити реконструкција или ће се градити нови мост, на три једнака дијела финансирати општине Станари и Прњавор, те Јавна установа "Воде Српске"

"У ранијем периоду `Воде Српске` су изводиле радове око моста ради регулације ријеке Укрине, али то није дало резултате и мост је оштећен", изјавио је Ћелић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове и инвестиције општине Прњавор Далибор Прерадовић рекао је да су већ ангажовали два вјештака који су дали препоруку да је неопходно извршити детаљно пројектовање и геомеханичко снимање терена.

"Укрина је оштетила оба обална стуба моста, како са дијела станарске тако и са дијела прњаворске општине, односно вода пролази иза тих стубова и нарушава статичку стабилност моста", објаснио је Прерадовић.

Он је додао да ће од резултата анализе дубине фундирања темеља зависити да ли ће се приступити реконструкцији или изградњи новог моста.

Састанку је данас присуствовао и представнк Јавне установе "Воде Српске".

Мост на ријеци Укрини, који повезује гранична насеља Брестово и Штрпце, од изузетног је значаја за проток људи и робе ове двије локалне заједнице, јер је на том подручју саобраћала и међуградска саобраћајна линија коју је регистровала Подручна привредна комора Бањалука.

Први иницијални састанак о рјешавању проблема моста на ријеци Укрини начелници општина Станари и Прњавор Радојица Ћелић и Дарко Томаш одржали су 10. новембра у Станарима када је закључено да се приступи изради одговарајуће пројектно-техничке документације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана