Страначка превирања у Српцу: Директору измакао фотељу па остао без партијске књижице

Анита Јанковић
Страначка превирања у Српцу: Директору измакао фотељу па остао без партијске књижице

Србац - Социјалистичка партија (СП) из Српца искључила је из својих редова одборника у локалном парламенту Ненада Бабића, који је био члан ове партије нешто више од двије године.

Извор "Гласа Српске" тврди да је разлог за овакву одлуку био Бабићев поступак са мартовске сједнице Скупштине општине Србац, када је гласао за смјену Саше Јовичића из ПДП-а са мјеста директора Дома здравља и именовање Мирка Стојића из СНСД-а на ту функцију.

Наш извор наводи да су у србачком СП-у осудили овај Бабићев чин, јер није испоштовао ранији договор, тако да су на органима странке одлучили да га искључе из својих редова.

На априлском засједању Скупштине општине Србац чак су упутили захтјев да Бабић убудуће не сједи у истој клупи са преостала два одборника СП-а Младеном Драгосавом и бившим начелником општине Драгом Ћирићем.

Незванично, Бабићев гест била је само кап која је прелила чашу, јер његови односи са предсједником СП-а у Српцу Драгом Ћирићем од завршетка локалних избора нису били на истом нивоу. Наш добро упућен извор тврди је Бабић све чешће доносио одлуке на своју руку иако је уназад неколико година био Ћирићева десна рука.

С друге стране, Бабић сматра да је одлука о његовом искључењу донесена искључиво под притиском Зорана Ђукића и Младена Драгосава наводећи да са Ћирићем има врло коректне односе.

- За вријеме избора Ђукић и Драгосав су одржавали састанке на којима је главна тема била како да ми се украду гласови и од тада нисам имао намјеру бити у партији и радити с неким ко покушава да ме опструише. Међутим, нисам желио сам да напустим странку, већ ми је био циљ да ме искључе - рекао је Бабић.

Када је у питању његово даље дјеловање у Скупштини, Бабић истиче да ће као самостални одборник подржати начелника Млађана Драгосављевића, јер је то на изборима био став СП-а.

- Драгосављевић је из нове гарде СНСД-а, промијенио је начелнике одјељења и то су сада све млађи људи којима треба дати подршку. Они су добили повјерење грађана и треба да добију шансу да се докажу - каже Бабић и додаје да се неће прикључити СНСД-у или ДНС-у те да ће вјероватно основати своју партију.

Ћирић негира да је било притиска и појашњава да је Бабић искључен из партије, јер није долазио на страначке састанке.

- Тачно је да је имао сукоб с поменутом двојицом, али сам инсистирао на фер и коректним разговорима, али он није хтио долазити на састанке и по статуту са три неоправдана изостанка искључује се из одбора. Такође, гласао је мимо ставова партије - рекао је Ћирић.

Драгосављевић, који је предсједник србачког СНСД-а, такође је навео да нема назнака да би Бабић могао постати члан ове партије.

- Нисмо водили преговоре са Бабићем на ту тему и нема назнака да би он могао постати члан клуба одборника наше партије - рекао је Драгосављевић и додао ће Бабић у Скупштини највјероватније заузети неутралну позицију.

Иначе, Бабић и Ћирић су заједно са бившим предсједником Скупштине општине Зораном Ђукићем преузели србачки СП у децембру 2014. године. Распустили су дотадашњи одбор са предсједником Теодором Стојковићем на челу, који је прешао у СНСД, и на прошлим локалним изборима освојили један од бољих резултата ове партије у посљедње вријеме.

На локалним изборима 2012. године Бабић је био кандидат Демократске партије, односно садашњег НДП-а, а након тога је формирао одбор Вучићевих напредњака у Српцу који је функционисао тек неколико мјесеци.

Већина

СНСД у србачкој Скупштини заједно са одборником ДНС-а Милошем Будићем, који је и потпредсједник Скупштине, има већину од 13 одборника. Преосталих 12 мјеста чине три одборника СДС-а, три одборника ПДП-а, два одборника НДП-а, два СП-а, самостални одборник Ненад Бабић и одборница Далиборка Лакић, која и поред тога што је члан ДНС-а, није се приклонила већини и својим гласањем више подржава опозицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана