Штрајк у Дому здравља у Хан Пијеску: Медицинари пола године без плате

А. Ј.
Штрајк у Дому здравља у Хан Пијеску: Медицинари пола године без плате

Хан Пијесак - Запослени у Дому здравља Хан Пијесак од јуче су у штрајку, рад је сведен на минимум и тако ће остати до даљег, односно док не буде одблокиран рачун установе и док не добију дио заосталих плата.

Одборници Скупштине општине јуче су одлучили да издвоје 130.000 КМ из општинског буџета за помоћ Дому здравља. Међутим, пребацивање новца ће потрајати око мјесец.

- Тај новац се сада прво мора уклопити у општински нацрт буџета, па онда одлука иде на сагласност Министарству финансија. Након тога ће бити још низ законских процедура које ће потрајати, а за то вријеме само Бог зна шта ће бити са радницима и пацијентима - прича директор Дома здравља Милан Боровина

Он је додао да 23 радника штрајкују, јер плату нису примили већ пола године, а рачун здравствене установе је блокиран 20 дана. Предсједник Синдиката Дома здравља Милена Мандић каже да радници неће престати са штрајком док год неко озбиљно не одлучи да им помогне. Она је истакла да имају још нешто основног материјала за рад и мало горива.

- Радници су разочарани, зарађујемо седму плату, а не добијамо новац. Треба радити са пацијентима, бити расположен и стрпљив, а при томе не добијати плату и самим тим немати новца за рате кредита, за струју, воду и, на крају крајева, за храну - каже Мандићева.

Она је рекла да ће здравствене услуге пружати хитним случајевима, дјеци, трудницама и породиљама, те да ће се трудити да и други пацијенти не испаштају због штрајка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана