Страх од короне пуни шпајз домаћом зимницом

Данијела Бајић
Страх од короне пуни шпајз домаћом зимницом

БАЊАЛУКА - Сезона припреме хране за зиму је почела, а судећи по мирису печених паприка и куваног ајвара који се ових дана шири из многих домаћинстава у Српској, на зимницу из сопствене радиности ове године одлучило се много више домаћица.

Mноге од њих су, из страха од несташице хране због вируса корона, прољетос први пут засадиле баште и снабдјеле се домаћим поврћем и воћем.

Тако су и оне домаћице које до сада нису правиле зимницу овог љета засукале рукаве да им не би пропало узгојено поврће, па међусобно размјењују рецепте за киселе краставце, паприке, шарену салату, слатко и ајвар, који је неизоставан.

Бањалучанка Невена Мишић каже да ће ове године први пут сама направити неколико тегли краставаца, паприка и ајвара од поврћа из баште коју су супруг и она засадили.

- Прољетос су скоро сви наши познаници који имају неко парче земље нешто засијали. Тако смо и супруг и ја одлучили да покушамо произвести нешто наше кад већ имамо гдје, а због вируса корона имали смо и више времена да се томе посветимо јер се највише боравило код куће. Задовољни смо јер је све родило и заиста ми је жао да храна пропада, па ћу ове године бити сама свој мајстор. Ранијих година зимницу смо куповали, осим кад би наши родитељи правили и доносили нам - казала је Мишићева. 

Иако припрема зимнице захтијева много рада и труда, за домаће салате и посластице одлучила се и Градишчанка Божана Јанковић. Истиче да зимница са рафова из супермаркета никако не може замијенити домаћу.

- Припремамо све што се спрема за зимницу, од ајвара, киселих краставаца, паприка, купуса јер је у нашем домаћинству традиција да једемо домаће. То је понекад и скупља опција, али знамо шта једемо. Предност је и то што смо ове године засијали већу башту због ситуације са вирусом корона, па поврћа имам да поклоним и својим најближима - истиче Јанковићева.

Осим тога, каже Јанковићева, важно је да у вријеме епидемије и надолазеће сезоне прехлада и грипа једемо домаћу и здраву храну пуну витамина.

Да су многи становници Српске ове године засијали башту и те како се осјети на пазару продаваца воћа и поврћа на пијацама.

Продавачица на бањалучкој пијаци Јевросима Л. каже да није рано за припрему зимнице, попут ајвара, киселих краставаца и мијешане салате, али да овог љета има много мање купаца него претходних година. 

- Ранијих година у овом периоду домаћице су увелико куповале воће и поврће за зимницу, јер је много јефтиније него у септембру. Види се да је, ко год је могао, нешто посијао - испричала је Јевросима.

Цијене воћа и поврћа у односу на прошлу годину нису много мијењане ни на зеленој пијаци у Градишци, гдје је килограм ситних краставаца 0,60 КМ, а парадајза 1,50 до двије КМ.

- За килограм паприке потребно је издвојити једну до 1,50 КМ, док се купус продаје за 0,60 КМ, мрква за двије марке, а бијели лук из Херцеговине седам КМ - казали су на пијаци.

На градишкој пијаци истичу да је понуда добра и да поврће код њих купују чак и држављани Хрватске, којима су цијене у Српској знатно повољније.

Међутим, истичу да је евидентно да је у односу на раније сезоне велики број људи обезбиједио храну из сопствених башта и пластеника.

 Ајвар

И на пијацама у Семберији кажу да је ајвар најважнији производ из кућне радиности који домаћице праве на подручју ове регије, док остатак зимнице неријетко и купују. 

- Ових дана на пијацу углавном долазе старије домаћице које купују паприке и патлиџан за ајвар, док на прсте једне руке можемо набројати колико смо имали муштерија који су купули краставце за кисељење - испричао је Семберац Раде Јеличевић.   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана