Стојановић: Подршка Спортско-риболовном савезу Српске, који је партнер министарству

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске жели измјенама и допунама Закона о рибарству да подржи Спортско-риболовни савез Српске, који је партнер на унапређењу и заштити рибљег фонда у водотоковима Републике Српске, изјавио је начелник Одјељења за сточарску производњу у ресорном министарству Младен Стојановић.

Стојановић је навео да се иницијативом за измјене овог закона жели унаприједити постојеће стање у области рибарства, генетски потенцијал порибљених рибљих врста, рад рибочуварске службе ради заштите рибљег фонда, да регистрована физичка лица могу учествовати у аквакултури, те да се постојеће одредбе ускладе са легислативом ЕУ.

“Сви поздрављају иницијативу и имали смо низ конструктивних примједби и сугестија. Чињеница је да сви заједно желимо један бољи амбијент и ово је начин да се дође до најбољег текста”, изјавио је Стојановић новинарима у Добоју, прије почетка јавне расправе којој присуствују привредници и спортско-риболовна удружења добојске регије.

Стојановић каже да сугестије риболовачких друштава иду у правцу да се финансијски растерете трошкова рада рибочувара који, између осталог, треба да се плаћају средствима привредника који експлоатишу природне ресурсе.

Он је најавио да ће по окончању јавних расправа бити организован састанак радне групе како би се усагласио текст који ће бити прослијеђен Влади и Народној скупштини Републике Српске.

Предсједник Спортско-риболовног друштва “Босна” Добој Ратко Богдановић указао је да регистроване и нерегистроване шљункаре неконтролисано експлоатишу шљунак, што за посљедицу има уништавање мрестилишта, миграцију риба, као и физичко уништавање рибарских стаза за које риболовна друштва издвајају знатна новчана средства.

“Угрожене су све врсте рибе, поготово бијеле врсте. Оне су у мријесту од фебруара до јуна”, изјавио је Богдановић.

Предсједник Спортско риболовног друштва “Усора” Теслић Милорад Савић наводи да су теслићки водотокови озбиљно угрожени радом седам мини хидроцентрала и једном браном.

“Након изградње бране на Жарковини више нема пролаза риби. Водостај је мали, а миграција рибе је немогућа. На локалитетима седам мини хидроелектрана, такође, риба нема могућност миграција, иако су остављени привидни рибљи путеви”, изјавио је Савић.

Према његовим ријечима у сезони мријеста најавише је угрожена миграција шкобаља од ријеке Босне, узводно Усором и њеним притокама до Очауша, као и пастрмке у горњим токовима.

Савић је поздравио иницијативу да се од риболовних друштава преузме финансирање рада рибочувара, који је на минималцу уз пратеће дажбине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана