Сточари у Градишци на мукама: Прасиће спасавају догријавањем штала

Милан Вујић
Сточари у Градишци на мукама: Прасиће спасавају догријавањем штала

Градишка - Ниске температуре ваздуха донијеле су проблеме сточарима у Градишци, јер се на фармама леди вода, системи за мужу раде отежано, а прасиће морају гријати инфрацрвеним сијалицама.

Фармер из Рогоља Драгиша Цвјетковић каже да су им трошкови повећани због ниских температура, јер прасићи не подносе хладноћу, а у свињогојилиштима температура мора бити око 35 степени Целзијуса.

- Такву температуру једино можемо постићи затварањем прозора и додатним загријавањем. Међутим, у таквим условима долази до пријетње да се појаве разне болести животиња, јер се због хладноће простор не смије расхлађивати и провјетравати - казао је Цвјетковић и додао да се при већем минусу леди вода, што такође представља проблем.

Фармер из Брестовчине Горан Ерцег, који има 20 музних крава, каже да је заштитио фарму колико је могао.

- Већих проблема нисам имао, али су количине млијека смањене због хладноће. Дешава се да се појилице замрзне, па их морамо одмрзавати бренером. Сналазимо се како знамо и умијемо - казао је Ерцег.

Дипломирани инжењер сточарства Момир Цвјетковић истакао је да су животиње веома осјетљиве на температуру воде, која не би смјела да буде нижа од 15 степени Целзијуса.

Цвјетковић поручује сточарима да свињама обезбиједе велике количине сламе, како би их штитила од хладног тла и ваздуха.

- Свиње је при ниским температурама најбоље држати у групама, како би се гријале једна о другу, јер су респираторне болести учесталије у зимском периоду, а влажна микроклима им погодује - казао је Цвјетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана