Стиже двоструко више првачића у бијељинску ОШ Стеван Немања

Драгана Орловић
Стиже двоструко више првачића у бијељинску ОШ Стеван Немања

Бањалука - Многе школе у РС и ове године суочене су са мањим бројем ученика уписаних у прве разреде, али да у појединим мјестима стање ипак иде набоље најбоље показује бијељинска Основна школа "Стеван Немања" из Горњег Драгаљевца, коју ће на јесен похађати готово двоструко више првачића.

Послије десет година константног пада уписаних ђака руководство те бијељинске школе дочекало је и радосне вијести, клупе су поново пуне.

- Заиста смо пресрећни, јер смо уписали 44 ученика у први разред у нову школску годину, а лани их је било само 25 - истиче директор ове школе Ђоко Аничић.

Прије много година ова школа није могла да има испод 80 првачића, али то је већ одавно, како прича Аничић, прошлост.

- Ипак, сада смо кренули узлазном путањом и надамо се да ћемо тим правцем и наставити, јер нашу школу похађају малишани из 12 села - казао је Аничић.

Додаје да су села све празнија, због чега из неких од њих једно или двоје дјеце похађа школу.

- Лоша нам је популациона слика, али ево ми смо ове године позитиван примјер - додаје Аничић.

Ипак, када је у питању цијела бијељинска регија, ситуација није позитивна, јер биљеже за 35 мање ђака него лани.

Још једна од ријетких, која ове године има 15 малишана више него лани, је Основна школа "Јован Дучић" у Чајничу.

Директор ове школе Војислав Папић рекао је да је, након вишегодишњег смањена, броја уписаних ученика коначно повећан. Ипак, школа у мјесној заједници Заборак остала је без првачића.

Ни у Херцеговини нису сјајне вијести. Директор Основне школе "Ристо Пророковић" из Невесиња Мара Шаран каже да је из године у годину све мање ђака.

- У прве разреде уписали смо 96 ђака, а лани их је било 102 - рекла је Шаран.

Мање уписаних првачића евидентно је и у приједорској регији. Предсједник актива директора основних школа у овом дијелу РС Стевица Џогазовић каже да су ове године уписали 64, док су прошле године имали 94 ђака.

- Посебан пад броја ђака осјети се у подручним школа, које су лани добијале и по седам првачића, а ове тек по једног. Примјер за то је насеље Хамбарине, у којима имамо само једног првачића у подручној деветогодишњој школи - истакао је Џогазовић.

Предсједник актива директора основних школа сарајевско-романијске, старохерцеговачке и доњеподрињске регије Данијела Мрда каже да је и у овим крајевима Српске око 50 првачића мање него лани.

- Уписали смо ове године 868 ученика који 1. септембра крећу у школу. Катастрофална ситуација је у Калиновику, гдје су само четири првачића, у Рудом их је 11, а у Штрпцима 16 - истиче Мрда.

У свим осталим општинама, како каже Мрда, ситуација је слична као и претходних година, изузев Вишеграда који ове године биљежи значајно мањи број првачића, и то за 20, док је у Хан Пијеску 17 ђака мање него лани.

На подручју бањалучке регије још је у току пребројавање уписаних првачића.

Посљедице

Данијела Мрда објашњава да је смањење броја првачића директан резултат смањеног наталитета и одлива становништва.

- Одлив становништва према већим градовима све је видљивији. Нажалост, и све је мање младих брачних парова и дјеце, што директно проузрокује празније школе - нагласила је Мрда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана