Стипендије за 42 студента

Срна
Стипендије за 42 студента

Бањалука - Представници Уније студената Републике Српске потписали су уговоре о стипендирању 42 студента из социјално угрожених породица и породица погинулих и несталих бораца у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Предсједник комисије за додјелу стипендија испред Уније студената Републике Српске Војислав Савић рекао је да стипендија износи 100 КМ у временском периоду од девет мјесеци. 

“Стипендије смо обезбиједили у сарадњи са посланичким клубовима странака које су се одазвале иницијативи да од својих посланичких накнада издвоје по 100 КМ у Фонд за стипендирање студената жСрђан Алексићж”, рекао је Савић након потписивања уговора са студентима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, за сада су стипендије одобрили посланички клубови Савеза независних социјалдемократа, Демократског народног савеза са својим коалиционим партнерима Српске радикалне странке и Нове Српске, те један посланик из Партије демократског прогреса. 

“Осим њих, нашој иницијативи одазвао се Студентски центра жНикола Теслаж из Бањалуке, Ректорати из Источног Сарајева и Бањалуке, те још неколико јавних установа”, навео је Савић.

Он се нада да ће се у наредном периоду јавити још посланика, како из Народне скупштине Републике Српске, тако и из парламента БиХ, који могу да донирају одређени средства за ову фондацију, која је јединствена у Српској.

“Ове године пријавило нам се 110 студената, који су по свим критеријумиома заслужили стипендије, јер су то студенти из социјално угрожених породица. Тако да бих могао истаћи да је ово једна од најкориснијих ствари које је Унија урадила последњих неколико година”, истакао је Савић.

Студент четврте године Природно-математичког факултета у Бањалуци Бранко Чабрило из Гацка рекао је да ће му ова стипендија помоћи да се у даљем школовању, поред активности на факултету, посвети и неким другим областима знања, као што је страни језик или рачунари, а који ће му помоћи у даљем школавању и запослењу. 

Фондација за додјелу стипендија “Срђан Алексић” другу годину додјељује ове стипендије. Прошле године додијелила је 52 стипендије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана