Стипендије и посао адути за останак младих у Српцу

Дејан Јовичић
Стипендије и посао адути за останак младих у Српцу

Србац - Србачка омладина моћи ће у наредном периоду да рачуна на најмање 200.000 КМ за образовање, друштвене активности и разне пројекте за које су остали ускраћени годину и по, колико је трајала блокада рада локалног парламента.

Томе су се највише обрадовали студенти, који ће добити стипендије након три године, за шта ће бити издвојено 50.000 марака, а ових дана је објављена прелиминарна ранг-листа на којој се нашло 88 стипендиста. Одборници су изгласали и повећање износа награда које ће бити додјељиване најуспјешнијим матурантима, па ће тако умјесто 1.800 из буџета за ове намјене бити издвојено 3.000 КМ.

- Младима морамо обезбиједити услове за останак на овом подручју, због чега ће приоритет бити њихова едукација и запошљавање. Надам се да ће им стипендије олакшати школовање, а да ће субвенције од 20.000 КМ, које смо одобрили предузећима за подстицај запошљавања, једном броју њих омогућити да дођу до радног мјеста - рекао је начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Одборник СНСД-а Саша Илић казао је да је значајан напредак постигнут и на оживљавању културе и спорта.

- Због блокаде рада Скупштине није био усвојен буџет за прошлу годину, па су спортски клубови остали ускраћени за новац, а ове године смо им одобрили 80.000 марака. Недавно је био расписан и јавни позив за културне и спортске манифестације, за шта ће бити намијењено додатних 20.000 КМ - рекао је Илић.

Одобрен је и наставак сарадње са Фондацијом "Мозаик" у склопу којег ће наредне двије године бити финансирани пројекти младих у износу од око 40.000 КМ, од чега ће општинска управа обезбиједити готово половину износа.

Мислило се и на дјецу са посебним потребама из удружења "Извор", за чије терапије и дневни боравак ће. умјесто 16.200 КМ, од сада годишње бити издвајано 20.000 КМ.

- Трудили смо се да у протекла четири мјесеца исправимо све оне неправде које су настале због блокаде рада парламента, која је трајала од априла 2015. године. То није случај само са младима, већ и другим категоријама становништва које су остале закинуте за субвенције, подстицаје и слично. Колико смо били ажурни, свједочи и то да смо усвојили више од стотину тачака од конституисања новог сазива - рекао је предсједник Скупштине општине Мирко Стојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана