Стихови Бећковића “Ђе рече Јапан” донијели побједу ученику из Пала Алекси Ћирићу: Успјех није недокучив

Милијана Латиновић
Стихови Бећковића “Ђе рече Јапан” донијели побједу ученику из Пала Алекси Ћирићу: Успјех није недокучив

ПАЛЕ - Стихови великог Матије Бећковића “Ђе рече Јапан” донијели су побједу ученику деветог разреда паљанске Основне школе “Србија” Алекси Ћирићу на Републичком такмичењу у рецитовању, а његовој школи велику славу, у којој истичу да иако се чини веома далек, успјех није никаква чудесна, недокучива ствар, коју могу постићи само неки.

Алекса и његова школска другарица Јована Глигорић постигли су одличне резултате на општинском и регионалном такмичењу из рецитовања поезије, а онда су вјештине одмјерили са другарима из цијеле Републике на такмичењу у Бањалуци. Скривени таленат ово двоје тинејџера открила је наставница српског језика Радомирка Лаловић, која их је припремала за наступе. На Републичком такмичењу које је организовало Министарство просвјете и културе РС Алекса је освојио прво, а Јована четврто мјесто.

Алекса за “Глас Српске” каже да су се за такмичење пријавили чим је конкурс о такмичењима стигао у школу.

- Још у осмом разреду вјежбали смо стихове “Ђе рече Јапан” и захваљујући наставници Лаловић само смо их дорађивали и трудили се да увјежбамо акценат, темпо и све што је потребно - прича Алекса, истичући да се веома обрадовао када је прочитао своје име на првом мјесту. Јована и он вјежбали су сатима, радним даном и викендима, а најстрожа публика били су му његови укућани, пред којима је свакодневно “наступао”.

Истиче да треба знати разумјети Бећковића који у једном стиху каже много.

Дан прије нашег разговора Алекса је завршио основну школу и већ увелико се припрема за упис на неки од медицинских смјерова. У слободно вријеме радо другује с дјелима Бранка Ћопића и Петра Кочића, а воли и да црта.

На успјех ученика који ће ускоро искорачити степеницу више и запливати на таласима средњег образовања посебно је поносна директорица школе Сања Марковић, која је за “Глас Српске” истакла да су њихови успјеси школи “Србија” донијели велику славу.

- Име наше школе и нашег ученика засјало је на првом мјесту. Конкуренција је била велика, захтјеви тешки. Знали смо, без муке се пјесма не испоја, мора се неуморно вјежбати. Акценат, темпо, став, били су услови за остварење жеље. Наши снови постали су стварност. Побиједили смо! Поносимо се својим ученицима и њиховим успјехом. Алекса је стиховима казао све, а не само нешто, а вама препуштамо да говорите више, радо ћемо слушати, нема збора - истакла је Марковићева.

Учесници

Алекса Ћирић је испричао да је такмичење одржано онлајн, односно школе су доставиле видео-снимке рецитација.

- На Републичком такмичењу су учествовали сви који су освојили прво и друго мјесто на регионалним такмичењима, тако да је из сваке регије било по двоје учесника. Прегледавање снимака одржано је 22. маја, а потом су објављени резултати - рекао је Алекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана