Стигла плата, али и нова блокада у Српцу

Цвија Мркоњић
Стигла плата, али и нова блокада у Српцу

Србац - Радници општинске управе у Српцу добили су заостала лична примања за мај ове године, што им је друга исплаћена плата у року од седам дана, након што им је на рачуне легла и зарада за април.

Ово је био један од основних услова општинског синдиката, који је захтијевао најмање двије плате у августу, док би остатак дуговања према радницима био регулисан у складу са планом исплате. Због нередовног плаћања доприноса, општинари већ двије године не могу овјерити здравствену књижицу.

Предсједник синдиката општинске управе Нинко Гужвић каже да су испоштовани договори за овај мјесец.

- Сљедећег мјесеца требало би да буду исплаћене још двије плате и надамо се да ће тако и бити - казао је Гужвић.

Овај план би могла да поремети нова блокада од стране Пореске управе РС која је стигла у износу од 150.000 КМ на име неисплаћених доприноса у овој години, а како се очекује блокада неће бити скинута најмање до краја августа.

Начелник Српца Драго Ћирић потврдио је у петак да је исплаћена мајска плата, те истакао да ће упркос новој блокади настојати да редовно исплаћује заостала примања. Према његовим ријечима, осим општинара, мајску плату су добили и запослени у вртићу "Наша радост", Центру за социјални рад, као и радници Агенције за рад малих и средњих предузећа "Апис".

- Двије плате ће бити исплаћене и у септембру. Да није ове блокаде, све би било у реду, али то се намјерно ради, то су политичке игре, јер желе да ме онемогуће да било шта овдје урадим - каже Ћирић.

Исплата није обрадовала раднике јавних предузећа и установа, јер они нису добили плату када и општинари. Најкритичније је радницима Центра за културу и спорт, који чекају 16 плата и запосленима у Радију Србац, гдје касни девет исплата.

На састанку Организационог одбора "Гастро феста", који ће бити одржан 3. и 4. септембра у Бардачи, стручни сарадник Центра за културу и спорт Стеван Умљеновић је и у име директора Центра Данијеле Вукотић, најавио да ће неће уступити бину, озвучење и раднике за овогодишњу манифестацију, како су то чинили претходних година.

- Ништа око 'Гастро феста' још није у договорено, преговори су у току - каже Вукотићева додајући да не може натјерати раднике да раде, кад они због неисплаћених плата најављују и штрајк.

Ћирић сматра да неће бити проблема у вези са уступањем опреме Центра за културу.

- Даће они то, није то њихова ћаћевина, само сада хоће да наплате 2.400 КМ за бину, јер ништа друго не раде и ништа друго не наплаћују - истакао је Ћирић.

До краја године требало би обезбиједити најмање 1,2 милион КМ само за плате радницима општинске управе и Центру за социјални рад, развојној агенцији Апис и Борачкој организацији који су учлањени у општински синдикат, а кад се узму у обзир и друга предузећа, тај износ је драстично већи.

Гастро-фест

Туристичко-привредна манифестација "Гастро фест" ове године ће бити одржана 3. и 4. септембра у спортско-рекреационом центру на Бардачи.

Првог дана манифестације биће организована школа риболова за дјецу, и округли сто на тему "Заштићена природа и туризам". Наредног дана ће бити организована такмичења у припремању рибљег паприкаша и пилетине на роштиљу.

На "Гастро фесту" ће бити одржана и такмичења у навлачењу конопца, скакању у врећи и испијању пива, као и презентација традиционалних јела домаће кухиње и наступи културно-умјетничких друштава. Главни покровитељи су Министарство трговине и туризма РС и општина Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана