Стидљива мимоза отровна као кобра

Драгана Келеч
Стидљива мимоза отровна као кобра

Бањалука - Љубитељи цвијећа који ових дана на бањалучкој тржници купују стидљиву мимозу треба да буду опрезни уколико ову биљку држе у близини дјеце, јер би гутање њених отровних листова могло да буде кобно попут уједа кобре.

На то су упозорили стручњаци из области ботанике истакавши да је главна одлика ове биљке да нагло скупи листове чим је неко додирне, да би их неколико минута касније поново раширила.

Управо због својих необичних листова ово цвијеће је примамљиво, али у њима и јесте скривена фаталност. Нажалост, многи без икаквог знања или упозорења купују ову биљку да би им красила домове и дворишта.

- Набавила сам стидљиву мимозу прије неколико мјесеци. Нисам ни знала да је опасна, док нисам погледала неку емисију гдје су причали о њеним отровним листовима. Одмах сам је бацила, јер имам двоје дјеце и не бих да ризикујем њихово здравље и животе - прича Верица Митрић из Бањалуке.

Ипак, трговци и цвјећари тврде да не треба страховати од те биљке, јер је и друго украсно цвијеће отровно, па нико од њега није страдао.

- И лист кромпира или парадајза садржи токсине и када бисмо их појели не бисмо се добро провели - истиче Љубинка Гргић, која држи тезгу на бањалучкој пијаци са разним цвијећем, међу којим је и опасна мимоза.

Сјемена, каже набавља из Холандије, а пелцере те необичне биљке продаје за пет марака. Ријеч је, вели, о ниско жбунастој врсти, која напредује и у кући и у дворишту.

-  Када порасте добије розе цвјетове, тако да је изузетно декоративна - додаје Гргићева.

Шеф Катедре за екологију, заштиту биодиверзитета и заштиту животне средине на бањалучком Природно-математичком факултету др Биљана Лубарда објашњава да многе кућне биљке садрже отровне супстанце због чега узгајање цвијећа захтијева добру информисаност и знање.

- Наравно да нико није луд да једе листове цвијећа, али треба мислити на дјецу, која све и свашта стављају у уста. Због тога посебну пажњу морају водити они који стидљиву мимозу држе у њиховој близини, јер су њени листови изузетно отровни - каже Лубарда.

Истиче и да је опасан и ђурђевак, као и олеандер који многи имају кући.

- Листови лијандера су изузетно токсични, а кроз историју постоје забиљешке и да су њиме чак тровали Александра Македонског - додаје Лубарда.

Исто мисли и професор Пољопривредног факултета у Бањалуци Златан Ковачевић, који каже да опреза никада није на одмет.

- Многе биљке крију опасне творевине, тако да треба бити опрезан. Стидљива мимоза у листовима има отрове и треба је држати ван домета дјеце - истиче Ковачевић.

Његујмо домаће

Професор Златан Ковачевић каже да би заљубљеници у природу и цвијеће требали више пажње посветити домаћим биљкама, умјесто што набављају све и свашта из увоза.

- Треба почети форсирати аутохтону флору и фауну - сматра Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана