Штете од пожара у Херцеговини вишеструке, изгорјело 9.455 хектара шуме

Срна
Штете од пожара у Херцеговини вишеструке, изгорјело 9.455 хектара шуме

ТРЕБИЊЕ- У пожарима који су током августа захватили подручје источне Херцеговине изгорјело је 9.455 хектара различитих типова шуме, а штете од пожара су вишеструке, изјавила је Срни руководилац Службе за узгој и заштиту шума Центра за газдовање кршом Требиње Јована Петијевић.

Према њеним ријечима, пожари су направили вишеструке штете по биљни и животињски свијет, а посљедице би могле бити видљиве у будућности.

Петијевићева је рекла да је усљед пожара дошло до миграција животиња које су биле принуђене да напусте станиште, а због изгорјеле вегетације локално становништво има велики проблем јер нема гдје да пусти стоку на испашу.

-Постоји могућност да због уништеног вегетационог покривача на узвишењима са истакнутим нагибом терена дође до ерозије земљишта под дејством кише, па ће сав нанос који се спира завршити у подножју падина које су опожарене - истакла је Петијевићева.

Она је додала да наноси могу угрозити и саобраћајнице око којих је горјело, најприје магистрални пут Билећа - Требиње, али и акумулацију Билећко језеро.

Петијевићева је указала да је рјешење за ове проблеме у пошумљавању опожарених подручја како би се успоставио нови вегетациони покривач.

-Пошумљавањем и методама којима се успоставља нови вегетациони покривач потребно је спровести мјере да би се створили бољи услови за развој вегетације у будућности јер вегетациони покривач везује тло и не долази до покретања наноса -појаснила је Петијевићева.

Она је навела да је велики велики дио терена који је горио био пошумљаван ове и претходних година, те истакла да је у плану да се пошуме подручја која су изгорјела.

Херцеговачки ватрогасци, припадници Цивилне заштите и осталих надлежних служби, те велики број мјештана борили су се претходних дана са пожарима на више локалитета, а само у августу за сада је евидентирано 13 пожара на подручју источне Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана