Штета од поплава премашује локалне границе

Милош Васиљевић
Штета од поплава премашује локалне границе

БАЊАЛУКА - Комисије у Новом Граду, Костајници и Козарској Дубици, који су највише били погођени мајским поплавама, пописале су штету на објектима и пољопривредном земљишту, а она увелико надмашује износе којима располажу локални буџети због чега су очи поплављених упрте у републичке и институције БиХ.

Док чекају помоћ за обнову објеката и ублажавање великих губитака у пољопривреди ове локалне заједнице су, као и након мајских поплава 2014. године, колико-толико стале на ноге, али остала је стрепња да им свако прољеће може донијети нову невољу због чега размишљају како да унаприједе систем заштите од поплаве.

Први човјек Козарске Дубице Раденко Рељић каже да су комисије на терену пописале штету, а она је процијењена на око 450.000 марака што се из локалног буџета не може намирити.

- Општински буџет није у могућности да покрије ту штету јер за цијелу имамо 100.000 марака за субвенције и у то се морамо уклопити. Помогли смо људима онолико колико смо могли, а спискове смо комплетирали и упутили према Влади РС од које очекујемо помоћ. Било је обећање и од Савјета министара БиХ да ће Козарска Дубица, Костајница и Нови Град добити помоћ од 100.000 марака, али још нико није добио ни марке - рекао је Рељић.

Подсјетио је да су у мајским поплавама бујични токови однијели више мостова, а три су уништена, док је велика штета нанесена и усјевима који су данима били под водом. Пуно бесаних ноћи у мају због обилних падавина било је и у Костајници. Портпарол ове општине Александар Пашић за "Глас Српске" наглашава да су њихове комисије обишле терен, направиле записнике те да је укупна штета на пољопривредном земљишту око пола милиона марака. 

- На стамбеним и помоћним објектима штета је око 60.000 КМ, а упутили смо захтјев Влади РС за помоћ при надокнади штете, јер је наш буџет ограничен и немамо средстава, осим за ону почетну помоћ - казао је Пашић.

Према његовим ријечима, почели се са скупљањем података за изградњу утврђења или бране која би спријечила плављење најкритичнијег дијела који се налази у улици Ранка Шипке.

- Долазили су и представници Владе РС и надлежних институција који раде на изналажењу адекватног пројектног рјешења које би могло спријечити плављење. Немамо урађен систем одбране од поплава, а доњи дио гдје Уна плави остао је незаштићен, а израдом идејног рјешења вишедеценијски проблем биће ријешен - рекао је Пашић.

Мајске поплаве нису заобишле ни Нови Град, а једна од мјесних заједнице која је најтеже прошла биле су Рудице. Предсједник савјета те МЗ Стеван Карлица казао је за "Глас Српске" да је само у Рудицама поплављено више од 40 објеката.

- Општинска власт је пописала материјалну штету, али она још није измирена. Санирано је само оно што се на на почетку могло спасити - рекао је Карлица.

Стадион

Потпредсједник ФК Слобода у Новом Граду Стеван Карлица рекао је да ће све учинити како би вратили сјај најстаријем фудбалском клубу у Српској, који су мајске поплаве гурнуле на дно. Заврнули су рукаве и чине све како би се поново на "Млаквама" несметано могле играти утакмице. 

- Сређујемо просторије да бисмо могли убацивати клупе и елементе гдје ће бити спортска опрема. Ријешили смо струју и сада пуштамо воду за наводњавање терена, вриједно радимо како би се поново на "Млаквама" причало само о фудбалу  - рекао је Карлица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана