Стефану Малетићу из Српца математика највећа љубав

Дејан Јовичић
Стефану Малетићу из Српца математика највећа љубав

СРБАЦ - Математици посвећујем највећи дио свог слободног времена, вјежбам је чак и викендом и распустима и жеља ми је да стално стичем нова сазнања о овој науци како бих се усавршио у личном погледу и једног дана можда допринио њеном развоју.

Ово су ријечи Стефана Малетића, најталентованијег математичара у новијој историји Српца, који је на 27. Јуниорској балканској математичкој олимпијади у Тирани, одржаној крајем јуна, освојио сребрну медаљу.

Стефан је завршио девети разред Основне школе “Јован Јовановић Змај” из Српца као ученик генерације, а резултатима које је остварио у овој години оборио је многе рекорде.

На олимпијади у Албанији наступио је са пет најталентованијих математичара из цијеле БиХ и у екипном пласману, у конкуренцији 20 земаља из Европе и Азије, освојили су треће мјесто што је најбољи резултат БиХ до сада.

У појединачној категорији злато је освојио Вук Јанковић из Требиња, а међу такмичарима су били и ученици из Сарајева и Тузланског кантона.

- Задаци су били веома тешки, радили смо их из области алгебре, теорије бројева, геометрије и комбинаторике и из сваке од њих је био изабран по један. Поредани су од најлакшег до најтежег и посљедњи је представљао велики изазов, могу слободно рећи да је био најтежи до сада, а укупно смо их радили око четири и по сата - рекао је Стефан.

Своје мјесто обезбиједио је и на јуниорској олимпијади у Високом гдје су учествовали најбољи млади математичари из БиХ и гдје је освојио четврто мјесто, а претходно је постао првак на републичком такмичењу из математике за основне школе из Српске које је одржано у Добоју. 

За олимпијаду у Тирани припремао се у школи за надарене математичаре у Сарајеву коју похађа већ неко вријеме и на чијем је зимском кампу у јануару ове године остварио историјски резултат освојивши максималан број поена на сва четири теста, у конкуренцији 40 основаца из БиХ, што је најбољи резултат од оснивања кампа.

Да је Стефан изузетан таленат потврђује да је био најбољи на пријемном испиту за упис у бањалучкој Гимназији на природно-математичком смјеру.

- Математика је саставни дио мог живота и не прође дан да не рјешавам задатке. Чак и сада док нема школе издвојим дневно барем три до четири сата, а омиљена област ми је теорија бројева. Тренутно сам фокусиран на обавезе које ме чекају у гимназији, а за послије ћемо видјети, али сигурно је да ће математика бити мој животни позив - рекао је Стефан.

Поред математике, Стефан постиже изузетне резултате и из физике. То потврђује друго мјесто на републичком такмичењу у Бијељини, које је освојио у мају ове године.

Директорица ОШ “Јован Јовановић Змај” из Српца Мануела Рађевић-Јокић каже да је Стефан најуспјешнији математичар од оснивања њихове школе.

- Он је једини ученик из Српца до сада који се пласирао на државно такмичење из математике и балканску јуниорску олимпијаду и први који је у једној години освојио највиши пласман на републичким такмичењима из математике и физике - рекла је она.

Подршка

Честитке на успјесима Стефану Малетићу ових дана упутио је и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, који је за њега организовао пријем и уручио му новчане и друге награде.

- Србац је препознатљив по надареним ученицима који постижу добре резултате у школовању и на пријемним испитима на факултетима, а неријетко буду проглашени и за студенте генерације. У својим професијама веома су цијењени и успјешни што, такође, желим и Стефану - рекао је Драгосављевић.

За остварене резултате из математике и физике Стефан је прошле године, поводом крсне славе и Дана општине Србац, добио највишу општинску награду која се додјељује младима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана