Стефан Малетић математички геније из Српца

Дејан Јовичић
Стефан Малетић математички геније из Српца

СРБАЦ - Србачка Основна школа “Јован Јовановић Змај” у својој историји није имала талентованијег ученика из предмета математика од четрнаестогодишњег Стефана Малетића који одушевљава својим знањем и обара рекорде.

На зимском кампу за надарене математичаре у Сарајеву, у конкуренцији 40 основаца из цијеле БиХ, међу којима је било свега троје из Републике Српске, Стефан је убједљиво заузео прво мјесто с максималних 400 бодова, оставивши другопласираног иза себе са чак 75 бодова разлике.

Камп је недавно организовало Удружење математичара Кантона Сарајево, уз подршку Природно-математичког факултета из Сарајева, гдје млади Српчанин од септембра похађа додатну наставу онлајн путем.

- Радили смо четири теста од којих је сваки носио по 100 бодова и све сам их успјешно ријешио. Нисам се посебно спремао јер математику вјежбам сваки дан. Мислио сам да ћу остварити добар резултат, јер сам и на тестовима које смо имали у склопу наставе математике за надарене ученике био најбољи, али нисам баш очекивао да ћу имати оволико бодова - рекао је Стефан.

Због изузетног резултата, који је према ријечима организатора најбољи од оснивања кампа до сада, добио је обавјештење од Удружења математичара да га већ од почетка фебруара пребацују у напреднију групу, са средњошколцима.

Да овај успјех није случајан, свједочи податак да је прошле године Стефан био најбољи на општинском и регионалном такмичењу из математике и заузео четврто мјесто на републичком такмичењу, остваривши пласман и на Јуниорској математичкој олимпијади БиХ, као први Српчанин коме је то пошло за руком.

- Након олимпијаде, наставник Недим Окић из Српца, који ме припремао за такмичења, предложио ми је да се пријавим за школу у Сарајеву сматрајући да могу још више напредовати. Послао сам захтјев и урадио пријемни тест након кога ми је јављено да сам примљен. Задовољан сам с начином рада, сви предавачи су веома добри, шаљу нам и додатне задатке, објашњавају шта није јасно, не само на настави, него и у току седмице, кад год се обратимо - рекао је Стефан, који је награђен бесплатним похађањем љетног кампа.

Математику је заволио још у нижим разредима и највише воли област теорије бројева и доказивање неједнакости.

- По завршетку основне школе планирам уписати природно-математички смјер Гимназије у Бањалуци, а за даље ћу још видјети - каже Стефан.

Да му природне науке и те како иду од руке потврђује и прво мјесто на општинском и регионалном и четврто мјесто на републичком такмичењу из физике, на чему захваљује својој наставници Тањи Гудаловић која га је припремала.

- Математику и физику вјежбам сваки дан по неколико часова али стигнем научити и остало школско градиво. Свакодневно имам додатну наставу из једног од ових предмета, а наставници ми доносе разне збирке и задатке. Рјешавам их чак и у слободно вријеме, али нађе се времена и за опуштање уз телевизију - рекао је Стефан.

Признање

Стефан је одличан ученик деветог разреда и има петице из свих предмета. Због остварених успјеха на прослави крсне славе и Дана општине Србац у октобру прошле године добио је највише општинско признање које се додјељује младима и награђен с 500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана