Стефан Малбашић освојио сребро на геометријској олимпијади: Математика тражи надахнуће као поезија

Драгана Келеч
Стефан Малбашић освојио сребро на геометријској олимпијади: Математика тражи надахнуће као поезија

Пале - Немогуће је замислити физику или хемију без математичке љепоте, а за математику, као и за поезију, потребно је надахнуће.

Тим ријечима ученик трећег разреда Гимназије Средњошколског центра "Пале" Стефан Малбашић описује свој омиљени предмет - математику. Она му је донијела прегршт радости и признања, а најновија је сребрна медаља на недавно одржаној Иранској геометријској олимпијади. Поносан је на ту медаљу једнако као и на златну, коју је на истом такмичењу освојио прошле године.

- Математика је препотентна краљица која стоји на самом врху свих егзактних наука. Њена суштина није у формулама, већ у мисаоном процесу који доводи до откривања нових законитости - истиче Малбашић.

Талентовани математичар истиче да су такмичења прилика да математика постане ближа младима и да открију логичко размишљање.

- На настави у школама углавном су традиционални задаци о кружницама и троугловима. Међутим, за рјешавање задатака на Иранској геометријској олимпијади потребно је надахнуће, логичко расуђивање и превођење необичних услова на математички језик - прича Малбашић.

Он каже да математички проблем може пружити исто толико задовољства колико и укрштене ријечи.

- Интензиван умни рад је једнако угодан као и напета кошаркашка утакмица. Математика није тешка, али мора постојати континуиран рад и таленат - додаје Малбашић који и поред многобројних обавеза увијек има времена за своје пријатеље и уживање у слободном времену.

Директор Средњошколског центра "Пале" Недељко Газивода неизмјерно је поносан на Стефана. Осим што је сјајан математичар, он је, како каже, и сјајан другар и понос цијеле школе.

- Надамо се да ће Стефан наставити да ниже успјехе. Бићемо увијек његова подршка - нагласио је Газивода.

Учесници

Иранска геометријска олимпијада одржана је у 31 држави, а надметало се више од 2.500 такмичара.

Државе учеснице биле су Албанија, Алжир, Аргентина, Јерменија, Бангладеш, БиХ, Бразил, Бугарска и Кина. За медаље су се борили и млади из Костарике, Хрватске, Чешке, Доминиканске Републике и Еквадора, Салвадора, Естоније, Ирана, Ирске, Казахстана, Киргизије, Македоније, Малезије, Мексика, Холандије, Никарагве, Нигерије, Панаме, Перуа, Русије, Таџикистана и Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана