Стећке у општини Рогатица прекрили лишаји и маховина: Историјско благо нагриза зуб времена

Сретен Митровић
Стећке у општини Рогатица прекрили лишаји и маховина: Историјско благо нагриза зуб времена

РОГАТИЦА - Општина Рогатица обилује богатом културно-историјском баштином, а у мноштву знаменитости посебно мјесто заузимају средњовјековни стећци које немилосрдно уништава зуб времена, због чега је потребно нешто хитно предузети.

Свака епоха оставила је трагове диљем Рогатице коју са запада омеђује Гласинац и легендарна Романија, са сјевера Деветак и Жепска планина и на истоку Дрина и југу Сјемећ, Гнила и ријека Прача.

Са 2.678 регистрованих средњовјековних стећака ова локална заједница нашла се на другом мјесту у Републици Српској и трећем у БиХ.

Директор Туристичке општинске организације Предраг Ујић каже да је једна од 88 регистрованих некропола Борак недалеко од села Бурати на подручју мјесне заједнице Стјенице.

- У њој се налази избројаних 214 стећака и одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ из новембра 2008. проглашена је за национални споменик са утврђеним мјерама заштите - истиче Ујић.

Међу 214 још видљивих стећака, јер су неки већ утонули у земљу, налази се више од 110 сандука, око 40 засвођених сљеменика, а остало су камене плоче.

- Један сандук својом димензијом плијени пажњу. Није украшаван, иако је највећи у цијелој некрополи која је некад била поред трговачког пута за Дубровник, али су их у новија времена заобишли путари. Сада су локацијски скривени од ока намјерника и зато је и послије толико времена остала компактна и не нарушена као неке друге некрополе из којих су стећци коришћени за разне потребе па и као уникати у Земаљском музеју у Сарајеву - објашњава Ујић.

Оно што је лоше, сматра Ујић, је да су већини стећака широм општине прекрили лишаји и маховина.

- Биљни организми свакодневно немилосрдно разарају структуру камена, посебно оних који су украшени, због чега се многи једва назиру и тешко читају, јер су највјероватније, ради скромне техничке могућности, плитко урезани. Уз то, добар број стећака је и утонуо у земљу и лишће младих храстова чије је станиште Борак и околина - упозорава Ујић.

То би, кажу он, а са чим се слажу и мјештани, требао да буде аларм надлежним институцијама да што прије предузму кораке за заштиту културно-историјског насљеђа. Сваким даном оно све више нестаје, а са тим и трагови људског битисања у овим крајевима.

Украси

Из обиља знаменитости у Борку издваја и сљеменик са постољем који је украшен приказом лова на медвједа. Осим њега на још три стећка урезани су полумјесец, розета, вук и ловац са мачем и представа пса, срне, човјека и медвједа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана