Стечај у фочанском руднику окончан послије деценије

Жељка Кокот
Стечај у фочанском руднику окончан послије деценије

Требиње - Окружни привредни суд у Требињу окончао је десетогодишњи стечај над Рудником мрког угља "Миљевина" из Фоче.

У маратонском стечајном поступку је намирено око 60 одсто повјерилаца, којима је исплаћено 4,87 милиона КМ или нешто мање од 70 одсто потраживања.

Експлоатација мрког угља у овом руднику почела је 1947. године. Рудник је запао у проблеме средином 2006. године, када је губитак достигао нешто више од 12 милиона КМ, рачуни су били блокирани, а дуг према радницима је износио више од милион марака. Стечајни поступак је отворен уз сагласност Владе РС, а за стечајног управника именован је Лазо Ђурђевић. Влада је у стечајном поступку купила рудник 2008. године за осам милиона КМ. Послије дуге потраге за потенцијалним партнером "Миљевину" је продала фочанском предузећу "Павгорд", које је 2010. године обновило производњу под називом Нови рудник мрког угља "Миљевина".

Земљиште фирме процијењено је на отварању стечаја на 554.759 КМ, објекти на 2,74 милиона, залихе на 347.372, док је вриједност машинске опреме, електроуређаја и канцеларијског инвентара износила 1,15 милиона КМ. Донесена је и одлука о наставку производње све док постоје услови за продају угља на тржишту, а имовина која не чини технолошку цјелину процијењена је и продата. До маја 2015. године уновчен је већи дио имовине стечајног дужника и извршена дјелимична, главна и накнадна диоба у износу од 4,65 милиона КМ. Из наведеног износа у цијелости су намирени повјериоци вишег и 60 одсто потраживања повјерилаца општег исплатног реда.

Стечајни поступак је и званично окончан 17. маја, на закључном рочишту, а на дужину трајања процеса највише су утицали парнични поступци са повјериоцима, али и неријешен имовински статус "Миљевине", која није могла ступити у посјед над управним зградама да би их продала ради намирења повјерилаца.

Стечајни управник Ђурђевић данима није одговарао на телефонске позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана