Стазе у блату, туристи пакују кофере

Милијана Латиновић
Стазе у блату, туристи пакују кофере

Бањалука - Још једна "зелена" зима на планинама, узроковала је велики број отказа резервација, а у ски-центрима истичу да је ова сезона за око 70 одсто лошија у односу на прошлу.

Скијалишта на Козари и Влашићу су затворена, а љубитељи зимских спортова разочарани временским приликама одавно су спаковали кофере и напустили скијалишта и прије истека резервација. У "Ски-тиму" Козара кажу снијега на планини нема, а све је мање и посјетилаца.

- Овогодишња сезона, са свега 15 скијашких дана колико смо имали у два наврата током јануара је неупоредиво лошија од прошлогодишње - рекао је члан "Ски-тима" Козара Милан Којић.

Додаје да је права ријеткост видјети некога у ово вријеме да шета обронцима Козаре који су прекривени блатом.

Да је зимска сезона далеко испод просјека потврдили су и на Влашићу.

- Због кише која је данима падала, планина је прекривена блатом, а посјећеност протеклих дана равна нули - рекли су у хотелу "Влашић" и додају да су током јануара и фебруара, док је било снијега и смјештајни капацитети били прилично попуњени, али ни близу као лани, па ће како кажу кад све саберу и зарада бити мала.

Менаџер хотела "Хајдучке воде" на планини Борји код Теслића, Горан Периз истиче да су хотелски капацитети од почетка године прилично попуњени, иако нема услова за скијање.

- Задовољни смо бројем посјетилаца у протекла два мјесеца, надамо се и солидној заради, без обзира што су само два дана били добри услови за скијање - рекао је Периз.

И док је лани почетком марта на олимпијској љепотици било 130 центиметара снијега, а број посјетилаца само током једног дана премашио пет хиљада, ове године слика са Јахорине ни приближно слична прошлогодишњој.

- На стазама је тренутно око 50 центиметара снијега, температура врло угодна, али је скијаша све мање. Цијене смо снизили до 35 одсто, међутим колико год сада услови скијања били добри неће дати резултате који ће побољшати стање у Олимпијском центру "Јахорина" - рекао је руководилац маркетинга и продаје ОЦ "Јахорина" Драган Соколовић. Додаје да је дневна карта за одрасле 22 КМ радним даном, а викендом 25 марака.

- Иако је до сада много уложено у скијалишта, док не завршимо започети посао, сигурно ћемо се и у наредном периоду мучити. Прије свега мислим на завршетак система за осњежавање на скијалишту и изградњу брзих ски-лифтова - нагласио је Соколовић и додао да су ски-центри у региону у протеклом периоду модернизовани те да је неопходно да и ОЦ "Јахорина" крене истим путем, у супротном све што је до сада урађено биће узалуд.

Састанак

Директор ОЦ "Јахорина" Далибор Лазаревић рекао је да су без обзира на добру прошлу сезону, акумулирани губици ОЦ "Јахорина" достигли су 16,8 милиона КМ.

- Надам се да ћемо данас на састанку у Влади РС изнаћи ново рјешење како да инвестирамо даље и поправимо ситуацију на Јахорини. Представници скијалишта Србије изразили су жељу за улазак у ОЦ "Јахорина" и вјерујем да ће и то бити једна од тема састанка - рекао је Лазаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана