Стазе кроз Чубрин гај - пречица до здравља

Nezavisne.com
Стазе кроз Чубрин гај - пречица до здравља

Упитате ли неког од радника или гостију "Бање Врућице" за Крагића брдо, мало ко ће знати о чему се ради. Ријеч је о називу парцеле у земљишним књигама у народу познате као Чубрин гај, за који сви који су бар једном били у "Бањи Врућици" знају.

Чувени Чубрин гај представља природну оазу за бржи опоравак пацијената који су на рехабилитацији у Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица" код Теслића, па он у свим годишњим добима врви од гостију којима, по ставу струке и науке, управо физичка активност скраћује пут до оздрављења.

Љекари кажу да је ова локација идеална за такву намјену, јер се, свједоци смо, у посљедње вријеме све чешће указује на значај кретања за људе нарушеног здравља.

Стручњаци, дакле, неуморно настоје да код пацијената подигну свијест о томе да им шетња кроз природу представља сигурну пречицу до здравије будућности.

Значај који физичка активност има у рехабилитацији многих обољења давно је препозната у "Бањи Врућици".

Тако су, уз сами хотел "Србија", већ више од пола вијека смјештене стазе за шетање које носе назив Стаза живота или Кардио стаза, Стаза изазова и слично.

ПРЕПОРУКА

Стазе нису добиле називе случајно, већ су то имена која крију и значење, пошто оне воде кроз чувени Чубрин гај, локацију коју стручњаци једногласно препоручују пацијентима.

"Код рехабилитације кардиоваскуларних болесника основна терапија јесте физичка активност, тачније шетња на отвореном у природи, најбоље кроз шумски терен. Локација Чубриног гаја је идеална за ту намјену. Смјештена је на сјеверној страни, у сјени, обрасла бјелогоричном и црногоричном шумом", наглашава др Драженко Вуковић, кардиолог ЗТЦ-а "Бања Врућица".

По његовим ријечима, терен Чубриног гаја идеалан је за кардиоваскуларну рехабилитацију и зато што има различите висинске нагибе, те се рехабилитација срчаних болесника на отвореном може прилагодити сваком пацијенту.

"Заиста, без физичке активности, односно шетње на отвореном, кардиоваскуларна рехабилитација не би имала смисла", каже доктор Вуковић.

НЕИЗОСТАВНО

Значај локалитета Чубрин гај у опоравку кардиоваскуларних болесника међу првима је још давне 1953. године препознао чувени доктор Бранко Чубриловић.

Доктор Чубриловић унио је низ нових метода у лијечењу и рехабилитацији, међу којима је и обавезна шетња Чубриним гајом.

Захваљујући раду у "Бањи Врућици", разрадио је Принципе бањско-климатског лијечења, на основу којих је Савјет за здравље БиХ издао Упутство за рад болничког одјељења. Од тог периода па све до данас шетња Чубриним гајом је неизоставна терапија сваког пацијента који у "Бању Врућицу" дође на кардиоваскуларну, али и друге врсте рехабилитације, попут физијатријско-реуматолошке или пулмолошке.

"Чист ваздух, боравак у природи и физичка активност дјелују опуштајуће на људски организам па се тако смањује и притисак на респираторни систем, што нам омогућава да лакше дишемо и удишемо више ваздуха, а свјесни смо значаја који кисеоник има на наше здравље. Зато боравак у природи, нарочито у предјелима са чистим ваздухом свакако помаже и у пулмолошкој рехабилитацији коју однедавно проводимо у 'Бањи Врућици'", наводи др Сања Глишић, специјалиста за плућне болести.

УРЕЂЕЊЕ

Иначе, након што је доктор Чубриловић указао на значај Чубриног гаја у опоравку пацијената, у "Бањи Врућици" су приступили његовом уређењу.

Данас се захваљујући томе у овом комплексу могу похвалити уређеним и означеним стазама за шетање, које су дуге и по неколико километара. Умјесто некадашњих пањева, постављене су клупе за одмор и уживање у тишини и спокоју Чубриног гаја, а уређен је и извор питке воде Гаџинац, који користе не само гости, него и локални посјетиоци.

Гости из Бијељине Јово и Зорка Станишић, који у "Бањи Врућици" већ пету годину заредом бораве на бази кардиоваскуларне рехабилитације, кажу да је шетња Чубриним гајом неизоставни дио њихове свакодневице у овом комплексу.

Како долазе из претежно равничарског краја, истичу да су ове стазе прави изазов за њих.

"Шетња Чубриним гајом је изврсна терапија, нама много помаже у опоравку. Природа је заиста дивна, ваздух чист, стазе означене, шума уређена, те ми можемо упутити само похвале 'Бањи Врућици' и особљу које то одржава. Када нам током боравка у бањи дођу дјеца у посјету, обавезно их одведемо до Чубриног гаја", са осмијехом каже Јово Станишић.

ОДРЖАВАЊЕ

У "Бањи Врућици" истичу да су и те како свјесни значаја овог природног, шумског богатства, те се према њему односе веома одговорно.

"Запослени у Служби за одржавање паркова 'Бање Врућице' свакодневно купе смеће и суво грање, љети косимо између стабала, а у јесењем периоду пазимо да стазе не буду под лишћем.

Током читаве године стара и болесна стабла се уклањају, а саде се нова како би се сачувала својеврсна флора Чубриног гаја", појашњава Новко Цвијетић, шеф Службе за одржавање.

Из "Бање Врућице" поручују да је Чубриним гајом током протеклих седамдесетак година прошло небројено много пацијената и да је овај локалитет дао огроман допринос у њиховој рехабилитацији.

Зашто је Чубрин гај неодвојив од "Бање Врућице"

- Гости "Бање Врућице" истичу да је шетња том локацијом неизоставан дио њихове свакодневице при боравку у теслићком ЗТЦ-у.

- Чубриним гајом током протеклих деценија прошло је небројено много пацијената, што им је помогло у њиховој рехабилитацији.

- Терен Чубриног гаја идеалан је за кардиоваскуларну рехабилитацију, која не би имала смисла без физичке активности на отвореном.

- Након што су стручњаци указали на значај овог гаја у опоравку пацијената, у "Бањи Врућици" су приступили његовом уређењу.

- На тој локацији данас се простиру уређене и означене стазе за шетање, које су дуге и по неколико километара.

- Умјесто некадашњих пањева, постављене су клупе за одмор и уживање, а уређен је и извор питке воде Гаџинац.

- Служба за одржавање паркова "Бање Врућице" свакодневно одржава Чубрин гај и брине се о очувању ове природне оазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана