Стаза у Залужанима постала арена смрти и сметљиште

Милијана Латиновић фото: А. Чавић
Стаза у Залужанима постала арена смрти и сметљиште

Бањалука - Стаза у Залужанима на граници Бањалуке и Лакташа, која је изродила десетине шампиона ауто-мото спорта, претворена је у арену смрти, сметљиште и пашњак за стоку.

Грађевински отпад, пластична амбалажа, дијелови намјештаја, остаци хране само су дио смећа које је одложено унутар комплекса. Још проблематичније од тога је угрожена безбједност на стази. Немар је недавно главом платио мотоциклиста након што се забио у камион, који се појавио на стази. Тек послије притиска јавности одлучено је да стаза буде привремено затворена.

Предсједник Мото-клуба "Маршал" Душко Дрљача каже да је стаза одавно изгубила намјену због које је изграђена.

- Уназад неколико година ништа није како треба. Видјели сте и сами, стаза није ограђена, бетонски стубови су почупани, смећа има на тоне... Једноставно, ово је опште расуло - каже Дрљача.

Безбједносни аспект је, каже Дрљача, посебна прича.

- Стазом се креће како ко пожели - од бициклиста, пјешака, до жена с дјецом. Посљедица свега што се дешава је и несрећа у којој је прије неколико дана погинуо мотоциклиста Роберт Милекић. Немогуће је организовати безбједан тренинг или трке кад стаза није ограђена, а због смећа је и непрегледна - рекао је Дрљача.

Стазом од 2008. године управља Ауто-мото друштво Бањалука. Додатни проблем је што је грунтовно 70 одсто на територији Лакташа, а 30 одсто Бањалуке, због чега се преплићу надлежности инспекција и комуналних предузећа.

Секретар Ауто-мото друштва Бањалука Милан Мачковић наглашава да грађевински отпад уз стазу стоји већ пет година и да не зна ко га је ту довезао.

- На све то и мјештани околних насеља свакодневно долазе и истресају смеће око стазе. Народ долази из Куљана, Јаблана, Буковице, довозе смеће у ауто-приколицама. Ми то не можемо спријечити - рекао је Мачковић.

Након недавне несреће Управни одбор Ауто-мото друштва Бањалука је забранио улазак на стазу и одржавање тренинга.

- Само у протеклих седам дана катанац на капији мијењали смо три пута, а табле са натписима о забрани уласка које смо ставили су скинуте. Мотоциклисти који су хтјели тренирати досад су се најављивали нашој управи. Ми смо их упознавали са ситуацијом и сваки тренинг изводили су на сопствену одговорност, јер ми нисмо били у могућности да обезбиједимо санитет, а стаза је неограђена и нема редара - рекао је Мачковић.

Истакао је да је такав случај био и са мотоциклистом који је настрадао, а на питање откуд камион на стази одговара да је вјероватно дошло до проблема у комуникацији.

- Вјероватно је дошло до проблема у комуникацији између нашег портира којем се мотоциклиста најавио и фирме "Роквић" из Приједора, која изводи радове између стазе и језера како би изградили насип и бар на неки начин спријечили опасност од излијетања возача са стазе у језеро - казао је Мачковић и навео да траје истрага о несрећи.

Додаје да је без улагања у стазу и адекватну заштиту немогуће било шта радити.

- Без тога је постојање стазе бесмислено. Обраћали смо се властима Бањалуке и Лакташа за помоћ како бисмо очистили стазу. Потребно је више од 20.000 КМ. Постоји добра воља, али не и новац - казао је Мачковић.

У потрази за одговорима у вези са проблемима са стазом у Залужанима у Градској управи Бањалука и општини Лакташи пребацивали су нас од једног до другог службеника, а одговор свих је био да нису надлежни. У бањалучкој комуналној полицији су истакли да нису надлежни за уклањање смећа и да је то посао лакташког "Комуналца". У "Комуналцу" су истакли да уопште не знају у чијој је надлежности чишћење и одвоз смећа са ове локације.

- Нама се никада нико није обраћао за одвоз смећа са стазе, нити знамо ко је за то надлежан - рекли су у овом предузећу.

Мјештани: Учините нешто или затворите стазу

Мјештани Залужана кажу да стазу треба затворити ако нико нема намјеру да нешто учини како би хрпа проблема била ријешена.

- На стазу долази ко хоће и кад хоће, истресају смеће па чак и шетају стазом. Искрена да будем, најсрећнија бих била да је затворе кад нико не води рачуна о томе - каже Љиљана Василић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана