Стављен катанац на једину трафику у Сребреници

Крстина Ћирковић
Стављен катанац на једину трафику у Сребреници

Сребреница - Да би купили месо, школски прибор, одјећу и обућу, становници Сребренице принуђени су да оду у сусједне општине и пазаре оно што им је потребно, а недавно је стављен катанац и на једину трафику у овој варошици.

Трафика је престала да ради због слабог промета и економске неодрживости, па мјештани Сребренице новине, понеки часопис, као и допуне за мобилне телефоне купују у трговачким радњама.

- Затворена је једина трафика која је више од двије деценије радила у центру Сребренице. У само неким трговачким радњама могу се купити дневне новине или допуне, али то није довољно - рекао је Милан Васић и додао да углавном у Братунцу пазаре све што им је потребно.

Власници трговачких и занатских радњи у захтјевима за одјаву дјелатности наводе да је основни разлог затварања радњи слаб промет. Одборник у локалној Скупштини Милош Миловановић рекао је да није добро за становнике да се затвори било који продајни објекат у Сребреници.

- Надам се да ће локална власт предузети активности и отворити објекат у ком ће моћи да се купи штампа која тренутно недостаје нашим грађанима - рекао је Миловановић.

Послије завршетка рата, у овом мјесту су радиле три трафике. Временом су све затворене, као и пекара, месара, посластичарница и још неке занатске радње. Осим тих радњи отваране су и затворане књижара, бројни бутици и продавнице обуће. Тренутно не ради ниједна од тих радњи.

  • Овдје је само неколико мјесеци радила златара. У Сребреници данас, нажалост, раде само продајни објекти који нуде половну робу - рекла је Милица Милошевић.

Подршка општине

Општина Сребреница  недавно је расписала јавни позив за додјелу 30.000 марака малим предузећима и занатско-предузетничким радњама.

У  позиву је наведено да ће бесповратна средства за одрживо пословање бити додијељена предузећима која запошљавају мање од десет радника и радњама које су у току прошле године активно пословале, а које нису добијале подстицаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана