Старе лимузине мамиле уздахе у Бијељини

Љиљана Алексић
Старе лимузине мамиле уздахе у Бијељини

Бијељина - Уздахе бројних Бијељинаца окупљених на градском тргу измамило је више од 40 возила који се ријетко виђају на улицама, а међу најстаријим олдтајмерима који су продефиловали градом били су и “вилис” старији од 90 година, “бјуик” и “кадилак”.

Аутомобили који су обиљежје неког другог времена, захваљујући заљубљеницима у овај хоби и колекционарима, и данас су у возном стању.

Бранко Богдановић је стигао из Новог Сада у аутомобилу америчке марке “вилис”, који је произведен 1927. године. Овај четвороточкаш у његовом власништву је већ 14 година, а како истиче, овим хобијем се бави скоро читав живот.

- Када сам дошао из војске прво сам реновирао модел “опел олимпија” и од тада сам почео да рестаурирам возила - каже Богдановић, који је је члан Ауто-мото клуба “Ветеран” из Новог Сада.

Максимална брзина ријетког примјерка којим је стигао у Бијељину је 96 километара на сат, а како каже у шали, у питању је двосјед с изведеним сједиштем за ташту.

Богдановић истиче да је прије 30 или 40 година било теже одржавати овакве моделе него данас.

- Власници олдтајмера организовали су се у клубове, преко којих сарађују са малим привредницима који могу  направити поједине делове за ове аутомобиле - каже Богдановић.

У Бијељину је стигао и 76-годишњи пензионер Добривоје Радић из Шапца.

- Још од малих ногу волим да рестаурирам старе ствари, не само возила. Овај “фијат”, који је 1946. годиште, сређивао сам шест година, углавном сам. Био је у јако лошем стању. На њему је сад све ново, тако да је сада као да је тек из фабрике изашао - поносно прича Радић.

Изложбу лимузина организовали су у недјељу послијеподне Градска управа и Олдтајмер клуб “Бијељина” у оквиру манифестације “Пантелински дани”.

- Представили смо око 40 аутомобила. Стигли су нам гости из Новог Сада, Београда, Славонског Брода и других градова из окружења - рекао је Бојан Стајић из Олдтајмер клуба “Бијељина”.

Одржавање

Бојан Стојић каже да одржавање олдтајмера одузима доста времена, али и финансијских средстава.

- Одржавање је доста скупо, као и дијелови, до којих се тешко долази јер су такве аутомобиле давно престали да производе - каже Стојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана