Стара кућа Паја Ђуковића у Чајничу враћа првобитни сјај

Срна
Стара кућа Паја Ђуковића у Чајничу враћа првобитни сјај

Чајниче - Стара кућа "Паја Ђуковића" у Чајничу, изграђена у првој половини 19. вијека, спада у културно-историјско насљеђе општине, а намјера је да се у њој чувају предмети чије поријекло потиче из времена аустроугарске и турске владавине.

Вриједне рукописне књиге, стари сатови, ђачке књижице из времена Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Албанска споменица, ткани ручни радови свједоци су богатог духовног и културно-историјског насљеђа српског народа са овог простора и они ће бити изложени у овој старој кући, будућем музеју.


"Стара кућа евидентирана је од Републичког завода за заштиту културно-историјског насљеђа", каже Ђуковићев праунук Милан Косовски који настоји да очува ово благо и ствари непроцјењиве вриједности.

Према његовим ријечима, стара кућа "Паја Ђуковића" једна је од најстаријих знамења чак и 200 година уназад у граду и у источном дијелу Републике Српске и БиХ.

Обнова куће почела је 2016. године с намјером да у будућности буде музеј. Обнова је морала услиједити, јер је дошло до обрушавања објекта.

"Пријетила је опасност од уништавања старе творевине, непроцјењиве вриједности, тако да су захваљујући помоћи Развојног програма УН /УНДП/ и општине Чајниче осигурани темељи и урађен првобитни кров", прича Косовски.

Он је додао да је на старим аутентичним каменим темељима поново изграђено здање које је задржало првобитни изглед.

"Посебно се истиче кровна покривка од дрвета, звана шиндра, што је данас права ријеткост и што је чини посебном и изузетном", каже Косовски.

Косовски је напоменуо да објекат чини интересантним и камена просторија звана магаза, као и аутентична врата, ручно направљена од жељеза како је то било у стара времена.

Према његовим ријечима, за потпуну обнову овог националног блага било је потребно и материјалних и новчаних средстава, које је већином сам обезбиједио.

Косовски је напоменуо да су на објекту потребни додатни радови да би кућа вратила стари сјај.

Намјера је да кућа буде полуотвореног типа, која ће представљати мјесто едукације и дружења народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана