Становницима Милића подијељени примјерци Дејтонског мировног споразума

Срна
Становницима Милића подијељени примјерци Дејтонског мировног споразума

МИЛИЋИ - Дејтонски мировни споразум једини је темељ на којем Срби могу градити будућност у БиХ, истакнуто је данас у Милићима на представљању кампање "Дејтонски мировни споразум у свакој породици", коју је покренуло Удружење "Политиколог" из Бањалуке.

У оквиру ове кампање мјештанима Милића подијељени су штампани примјерци Дејтонског мировног споразума с циљем да лакше схвате позицију Српске у актуелним изазовима.

Предсједник Удружења "Политиколог" Милан Љепојевић рекао је да су 24. фебруара 2021. године кренули у кампању да свакој породици у Републици Српској доставе примјерак Дејтонског мировног споразума. Љепојевић је рекао да је Дејтонски споразум метафорички увијек поредио са "Горским вијенцем", којим се сви Црногорци хвале да га знају напамет.

- Сматрам да би Срби требали Дејтонски мировни споразум да науче напамет - навео је Љепојевић.

Он је указао да је много заблуда у вези са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ и да је једна од њих наметнута из западних центара, чији представници обмањују грађане који се онда питају да ли је то оригинал.

- Овај текст што смо ми штампали преузет је из Министарства спољних послова Србије, дакле, од потписнице Дејтонског споразума - навео је Љепојевић и додао да је манипулација о оригиналности било много.

Љепојевић је истакао да Дејтонски мировни споразум треба да има свака кућа, као што има црквени календар, јер је херојски српски народ створио Републику Српску, која је међународно призната управо тим документом. Он је напоменуо да ће кампања "Дејтонски мировни споразум у свакој породици" бити промовисана и на подручју Бијељине, те да ће ова активност бити приведена крају у првој половини наредне године.

Професор на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Саша Мићин изјавио је да је ово борба за истину која гарантује опстанак на овим просторима.

- Не смијемо заборавити саборце који су дали животе за Републику Српску. Појединци сада покушавају да је отму и да је претворе у нешто безвриједно. Цијена није мала. Свјесни смо тога јер видимо шта се све дешава нашем предсједнику Милораду Додику и његовој породици и то нам говори да они који то раде немају границу, нити обзира - истакао је Мићин.

Он је поручио да је осим истине важно и јединство свих јер је ријеч о опстанку српског народа на овим просторима.

Представник Клуба осталих народа у Вијећу народа Републике Српске Франц Сошња изјавио је да је у Анексу 10 Дејтонског споразума јасно дефинисано како се бира високи представник, конституише ОХР, која су овлаштења и шта може да ради високи представник.

Начелник Милића Марко Савић изјавио је да је ова презентација, сагледавајући актуелни политички тренутак, важна за грађане како би се упознали о Дејтонском споразуму. Савић је рекао да је значајно што су од Удружења "Политиколог" добили значајан број публикација, те ће, мимо данашње активности, наставити са дистрибуцијом материјала, практично свим породицама на подручју Милића.

- Да се упознају и виде неке табуе и мистерије које су често подметнуте у смислу аутентичности Дејтонског споразума, али и неких других флоскула које одвлаче пажњу од онога што је суштина, а то је да је једини оквир у којем се можемо кретати у БиХ овај мировни споразум - навео је Савић.

Милићанин Радо Јоловић истакао је да сваки грађанин Републике Српске треба да чува своју територију, поштује друге народе и сарађује са свима, али да не да своје.

- Нашу територију смо очували и чуваћемо - не само данас, него за сва наша покољења - рекао је Јоловић.

Данашњу активност реализовало је Удружење грађана "Политиколог" из Бањалуке, уз подршку општине Милићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана