Становници Бољанчића против изградње постројења за пиролизу отпадних гума

Срна
Становници Бољанчића против изградње постројења за пиролизу отпадних гума

Добој - Мјештани Бољанића вечерас су донијели једногласну одлуку да не прихватају наставак изградње постројења за пиролизу отпадних гума у овом добојском насељу, гдје су радови прекинути према налогу надлежних институција.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Бољанић Зоран Ристић задовољан је што су на збору грађани донијели једногласну одлуку да надлежне институције наложе уклањање отпадних гума смјештених на нелегалној депонији, те одбили приједлог представника "Еко глобала" из Грачанице да се формира мјешовита комисија која би надгледала процес изградње постројења.


Ристић је навео да су на збору учествовала 153 мјештана, а да је петицију против изградње наведеног постројења до сада потписало 1.300 Бољанчана.

Инжењер заштите животне средине Зоран Пољашевић рекао је новинарима да је резултат гласања очекиван, јер је извођач радова на претходним састанцима обмануо мјештане пошто је, између осталог, као дјелатност навео производњу ПВЦ столарије те почео градњу без грађевинске дозволе због чега су надлежене локалне инститиуције привремено зауставиле радове.

Он даље наводи да је предузеће "Еко глобал" у јуну текуће године ресорном министарству предало захтјев за претходну процјену о утицају постројења за хемијски третман отпада гума и отпадне пластике дневног капацитета од 10 тона с циљем добијања нафтног гаса, дизел горива, лож-уља, угљеничког праха и жице, коју је ту процјену одобрило и наложило да се ради студија утицаја на животну средину која је у току.

Пољашевић као податак наводи да би годишњи капацитет таквог постројења био око 1.000.000 ауто-гума и да би ову локалну заједницу претворио депонију.

Машински инжењер Милорад Пољашевић каже да је пиролиза неприхватљива за ово поднебље које има здраву животну средину и које је студијом Технолошког института из Зворника још током 1980. године било заштићено од индустријске изградње због огромног басена термоминералних вода и извора кисељака који је од постројења удаљен око 500 метара.

Он је навео податак да је у општинама Модричи и Лукавцу постројење за пиролизу затворено непосредно по отпочињању рада због штетног утицаја на околину.

Директор предузећа "Еко глобал" Есма Куртагић наводи да им је Министарство грађевинарства, просторног уређења и екологије Републике Српске издало позитивно рјешење о претходној процјени утицаја на животну средину, тренутно су у фази добијања локацијских услова, а након тога слиједи израда студије утицаја на животну средину.

Она је појаснила да је технологија којом ће бити рециклиране гуме еколошки прихватљива и 100 одсто сигурна.

Вечерашњем збору грађана претходило је протестно окупљање око 150 мјештана озренских насеља Бољанић и Карановац, одржано у недјељу, 20. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана