Ста­на­ри згра­де у цен­тру Срп­ца за­те­кли не­сва­ки­да­шњег го­ста: За­лу­та­ли фа­зан на­пра­вио дармар

Де­јан Јо­ви­чић
Ста­на­ри згра­де у цен­тру Срп­ца за­те­кли не­сва­ки­да­шњег го­ста: За­лу­та­ли фа­зан на­пра­вио дармар

СР­БАЦ - Ка­да се вра­ћао ку­ћи из шко­ле, де­се­то­го­ди­шњи Да­ми­јен Ју­ри­шић из Срп­ца ни­је ни слу­тио да ће ис­пред сво­јих вра­та, на тре­ћем спра­ту стам­бе­не згра­де у Пр­во­мај­ској ули­ци, за­те­ћи ни ма­ње ни ви­ше не­го фа­за­на.

 

 

Фа­зан се ше­пу­рио на ру­ко­хва­ту код ула­за у стан, а на­кон што је угле­дао дје­ча­ка, упла­шио се, по­ле­тио пре­ма про­зо­ру у сту­би­шту и ра­суо дво­стру­ко ста­кло у па­рам­пар­чад. Све се од­и­гра­ло у сри­је­ду, ка­да је Да­ми­јен по­сли­је шко­ле кре­нуо ку­ћи.

- Из­не­на­дио сам се ка­да сам при­ла­зе­ћи ста­ну ви­дио ве­ли­ку пти­цу. Ни­сам знао у мо­мен­ту шта да ра­дим, по­тр­чао сам уз сте­пе­ни­це, што ју је пре­па­ло и про­ле­тјела је из­над мо­је гла­ве кроз ста­кло, не­став­ши иза су­сјед­них згра­да - при­ча Да­ми­јен.  Обли­жњи про­ла­зни­ци ко­ји су се ту за­те­кли по­твр­ди­ли су да се ра­ди о фа­за­ну, а по­ло­мље­но ста­кло, на сву сре­ћу, ни­је ни­ко­га по­ври­је­ди­ло, иако се згра­да на­ла­зи у стро­гом цен­тру Срп­ца.

Дје­ча­ков отац Сла­ђан ка­же да је фа­зан нај­вје­ро­ват­ни­је ушао кроз ула­зна вра­та згра­де и од­ле­тио до тре­ћег спра­та, гдје је остао за­ро­бљен јер су про­зо­ри у сту­би­шту углав­ном за­тво­ре­ни или се на­ла­зе на “ки­пу”, па ова ре­ла­тив­но круп­на и сна­жна пти­ца ни­је мо­гла да се из­ву­че.

- Син се из­не­на­дио ка­да га је ви­дио, али ни­је се пре­ви­ше ус­па­ни­чио и сре­ћа да је све про­шло без по­сље­ди­ца. Од­мах смо ски­ну­ли про­зор и од­ни­је­ли да се за­ми­је­ни ста­кло. Ште­та ни­је ве­ли­ка, осим што се за­де­си­ла и ја­ка ки­ша па нам је на­но­си­ла во­ду у сту­би­ште - ка­же Сла­ђан.

У ову згра­ду че­сто су свра­ћа­ли мач­ке и пси лу­та­ли­це, ко­ји су зна­ли ући и у ста­но­ве, па су ста­на­ри при­је дви­је го­ди­не уре­ди­ли улаз и по­ста­ви­ли но­ва вра­та ко­ја су углав­ном за­тво­ре­на, али тре­ну­так не­па­жње је био до­во­љан да се про­ву­че не­зва­ни гост.

При­је не­ко­ли­ко да­на у ср­бач­ко ло­ви­ште уба­че­но је 310 од­ра­слих фа­за­на па се прет­по­ста­вља да је је­дан од њих за­лу­тао и до цен­тра гра­да.

Пред­сјед­ник Ло­вач­ког удру­же­ња “Ср­на” Го­ран Са­ва­но­вић ка­же да до са­да у Срп­цу ни­је за­би­ље­же­но да су фа­за­ни за­ла­зи­ли у град­ске ули­це, а ка­мо­ли у стам­бе­не згра­де или до­ма­ћин­ства.

- Де­си се да уђу го­лу­бо­ви, гр­ли­це, ла­сте или дру­ге пти­це, али пра­ва је ри­јет­кост сре­сти фа­за­на. Мо­жда га је по­тје­ра­ла ли­си­ца или пси лу­та­ли­це па се са­крио у тра­ву, а за­тим про­на­шао уто­чи­ште у згра­ди - ка­же Са­ва­но­вић.

До­да­је да ову вр­сту ди­вља­чи ни­су пу­шта­ли у град­ском је­згру, већ у ло­ви­шту ко­јим га­зду­је удру­же­ње у под­нож­ју Мо­та­ји­це, за­тим у бли­зи­ни ушћа Вр­ба­са у Са­ву и руб­ним ди­је­ло­ви­ма гра­да.

- Уни­је­ли смо у ло­ви­ште 280 пи­је­тло­ва и 30 ко­ка ко­је смо на­ба­ви­ли у фа­за­не­ри­ји у До­бо­ју и од­лич­ног су ква­ли­те­та, а прет­ход­но смо у мар­ту ор­га­ни­зо­ва­ли слич­ну ак­ци­ју. Лов на фа­за­на и шљу­ку по­чео је 3. ок­то­бра а упо­ре­до је отво­рен лов и на го­лу­ба, гр­ли­цу, пре­пе­ли­цу, пат­ку и ди­вљу гу­ску – ре­као је Са­ва­но­вић.

Ди­вљач у цен­тру

Јед­ном од нај­про­мет­ни­јих рас­кр­сни­ца у Срп­цу у ок­то­бру 2016. го­ди­не про­ше­тао се је­лен са ве­ли­ким ро­го­ви­ма на ко­ји­ма је би­ло се­дам па­ро­жа­ка, а у апри­лу 2017. го­ди­не у стро­гом цен­тру гра­да ви­ђен је и срн­даћ ста­ро­сти од дви­је до три го­ди­не. У фе­бру­а­ру про­шле го­ди­не ви­ђе­на су два ша­ка­ла на ула­зу у град, око 300 ме­та­ра од вр­ти­ћа, а јед­ног од њих од­стри­је­лио је ло­вац Ве­ли­бор Пет­ко­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана