Станари славе први рођендан

Дијана Дујић
Станари славе први рођендан

Станари - Најмлађа општина у Републици Српској, Станари, данас ће додјелом награда и признања заслужним појединцима, институцијама и организацијама обиљежити свој први рођендан и дан општине.

Начелник ове општине Душан Панић рекао је да захваљујући професионалном раду локалне управе, Станари постају велико градилиште. Он је истакао да су сви органи управе конституисани и раде у пуном капацитету.

- Становницима се шаље јасна порука да општина омогућава искорак за бољи живот и да то они већ осјећају јер су Станари велико градилиште. Оно што смо обећали, за кратко вријеме смо и испунили - рекао је Панић и додао да је ова локална заједница спремна за инвеститоре јер је у протеклих пет мјесеци донијела све важне одлуке и регулативе које стимулишу улагања у реални сектор.

Он је казао да је задовољан динамиком пуњења буџета.

- Буџет за ову годину износи милион и по марака, али очекивања су да ће сљедеће године бити много већи, а на његовој изради почињемо од 15. септембра - рекао је Панић.

Окосницу привредног развоја за ово подручје представља ЕФТ Рудник и ТЕ "Станари", а интересовање за улагања показале су фирме из Словеније и Аустрије.

Према ријечима аутора Стратегије развоја општине Станари за наредних пет година Радивоја Нешковића, енергетика, аграр, вода и дрво основни су развојни ресурси овог подручја, које треба развијати јер могу да обезбиједе радна мјеста.

Администрацију општине чини осам радника запослених на одређено и осам волонтера, те четири функционера. Скупштина општине Станари, коју чини 15 одборника, раније је усвојила одлуке о оснивању дома здравља, те организацији и функционисању Цивилне заштите, као и о формирању Општинског штаба за ванредне ситуације.

Најмлађа и 64. по реду локална заједница у Српској броји 13 насељених мјеста са око 11.000 становника.

Станари су имали статус општине до 31. јануара 1960. године. У марту прошле године Скупштина града Добоја подржала је иницијативу мјештана Станара, који су 50 година чекали да Станари опет имају статус општине. Народна скупштина РС је на посебној сједници 9. септембра 2014. године усвојила Закон о оснивању општине Станари, на приједлог предсједника РС Милорада Додика, којим се уређује оснивање, подручје, надлежности, органи, њихов избор и финансирање ове општине. Посланици су усвојили и допуну Закона о територијалној организацији РС, којом се утврђује да њену територију чини и општина Станари. До усвајања ових закона Станари су били у саставу Добоја.

Први локални избори су одржани 1. фебруара, а за првог начелника изабран је СНСД-ов кандидат Душан Панић. У марту је конституисана локална власт, а у истом мјесецу Влада РС уплатила је 120.000 КМ иницијалних средства као мјеру привременог финансирања општине.

Признања

Предсједнику РС Милораду Додику биће уручено специјално обновитељско признање са златним вијенцем.

Ову награду добиће и чланови Иницијативног одбора за обнављање општине Станари, који су најзаслужнији са њено формирање, као и Скупштина града Добоја. Обновитељско признање са сребрним вијенцем биће додијељено за 14 личности са подручја ове општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана