Станари: Пореска стопа на непокретност 0,10 одсто

Срна
Станари: Пореска стопа на непокретност 0,10 одсто

Станари - Пореска стопа за опорезивање непокретности на подручју општине Станари ове године изноће 0,10 одсто, одлучено је данас на сједници Скупштине општине ове локалне заједнице.

Предсједник Скупштине општине Станари Остоја Стевановић рекао је Срни да су данас усвојене важне одлуке неопходне за даљи рад локалног парламента.

Он каже да је на сједници усвојен Статут општине, одлуке о утврђивању празника, о пореској стопи за опорезивање непокретности, локалним административним и комуналним таксама, платама функционера и одборничким накнадама, изради просторног плана, као и другим важним питањима.

Стевановић је навео да је 19. април - мали Васкрс “одређен као празник општине”, док ће се Дан општине прослављати 9. септембра када је донесена одлука о оснивању општине.

Током скупштинске расправе о пореској стопи за опорезивање непокретности опозиција је предлагала да износи 0,05 одсто.

Приликом утврђивања износа плата општинских функционера узет је републички просјек, без додатака на број становника, који је умањен за 35 одсто за прва три мјесеца у складу са одлуком о расподјели иницијалних средства за финасирање у износу од 120.000 КМ, која је дозначила Влада Републике Српске.

Приликом утврђивања износа водило се рачуна да средства за плате не прелазе 10 одсто од висине инцијалних средства.

Плата начелника општине износиће 1.590 КМ, предсједника Скупштине општине 1.400 КМ, док ће потпредсједник Скупштине општине добијати накнаду за свој рад који се третира као волонтерски.

Предсједник Скупштине општине нема право на одборничку надокнаду, док ће преосталих 14 одборника за свој рад примати 200 КМ, а накнада ће предсједницима клубова одборника бити увећана за 40 КМ.

Стевановић каже да је свјестан да је опозиција незадовољна поједним одлукама, поручивши да треба имати размјевања с обзиром на мали број оперативних људи.

Одборник ПДП-а Драгомир Видовић рекао је да је незадовољан техничким дијелом припреме данашње сједнице, те чињеницом да се више од 50 одсто од 120.000 КМ иницијалних средстава одваја на плате, а само 14.000 КМ за одржавање путева.

На првим локалним изборима за општину Станари, СНСД је освојио шест одборничких мандата, СДС пет, СП два, а ПДП и ДНС по један.

Представници СНСД-а, СП-а и ДНС-а потписали су коалициони споразум о заједничком дјеловању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана