Станари: Подршка радницима и власницима пекаре "Лугоњић"

Срна
Станари: Подршка радницима и власницима пекаре "Лугоњић"

СТАНАРИ - Неколико привредника и мјештана окупило се данас у Станарима у знак подршке запосленим радницима пекаре "Лугоњић" и власницима који су у Аустрији, а којима је након неколико упућених пријетњи у суботу, 2. маја, у плинској пећи постављена експлозивна направа која се активирала без наношења повреде радницима.

Прве комшије, као и радници изразили су забринутост за сигурност с обзиром на то да је до експлозије дошло у суботу око 17.00 часова током полицијског часа, истакавши да су власницима пекаре Горану и Сњежани Лугоњић, који раде у Аустрији, и раније биле упућиване пријетње током њиховог боравка у Станарима.

Милка Лазић, чија се кућа налази десетак метара од пекаре, рекла је новинарима да је пред полицијом до сада свједочила и о ранијим пријетњама које су упућиване Лугоњићима.

"Згрожени смо. Кућа смо до куће. Страха има", изјавила је Лазићева, која је прва пружила помоћ радницима.

Он је појаснила да се пекара налази у густом насељу и да су тог дана због полицијског часа сви били у кућама или дворишту. Привредник из Станара Божидар Лугоњић рекао је да су људи испрепадани и да на данашњем скупу подршке, због страха и присуства медија, многи привредници нису дошли иако су претходно најавили долазак.

"Занимљиво је што се то десило током полицијског часа. Ко је могао доћи и поставити експлозивну направу у пећ у унутрашњости објекта", упитао је он. Божидар Лугоњић, који је присуствовао полицијском увиђају, рекао је да је починилац био добро упућен у распоред машина и улазе у пекару. Експлозија се догодила у смјени радника Славена Ћилића и Тривуна Билића, који су током експлозије прошли без повреда.

Ћилић је рекао да је објекат под видео-надзором и да је полиција изузела снимке.

"У 16.00 часова дошли смо на посао. Стартовали машине. Колега је упалио пећ да се загрије, а ја сам припремао тијесто. У 16.55 часова догодила се експлозија", рекао је Ћилић, истакавши да су све до проналаска кашике од ручне бомбе мислили да је ријеч о хаварији са плином у пећи, чија је вриједност око 30.000 КМ.

Он је навео да су се уназад три до четири године сусретали са проблемом да су им доставна возила оштећена, префарбане таблице, да су упућиване пријетње власницима, те изразио наду да ће починиоци бити кажњени.

Тривун Билић, који је упалио пећ, рекао је да је од детонације постао нервозан.

"Неугодно ми је више и радити. Свако вече очекујем нешта друго", изјавио је Билић. Ћилић и Билић кажу да због уништене пећи раде у смањеном обиму, што негативно утиче на производњу, али и приходе.

Из Полицијска управе Добој у уторак, 5. маја, саопштено је да је полиција о експлозији обавијештена у суботу, 2. маја, око 17.00 часова и да је у току рад на расвјетљавању кривичног дјела изазивање опште опасности.

"Увиђајем, који су обавили службеници Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Добој и Полицијске станице Станари, утврђено је да је до активирања експлозивне направе, највјероватније, дошло усљед рада пећи и постизања веће радне температуре", наведено је из полиције.

Током експлозије није било повријеђених лица, али је оштећена пећ, без додатних оштећења инвентара и других предмета у унутрашњости пекаре, наведено је у саопштењу полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана