Станаревић: Генерал Лисица задужио Бањалуку

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Одборник Демоса у бањалучкој градској Скупштини Слободан Станаревић, који је на данашњој свечаној академији поводом Дана града заслужним уручио четри Златна грба града, каже да је најпоносији на уручени орден породици покојног генерал-мајора Војске Републике Српске (ВРС) Славка Лисице.

 - Славко Лисица је човјек који је задужио овај град као херој и најбитнији војсковођа одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године и творац операције „Коридор“ - нагласио је Станаревић.

Станаревић је навео да је обавеза надлежних институција да онима који су својим радом и залагањима задужили град ода посебно признање, јер су то одавно заслужили, саопштено је из Градског одбора Демоса Бањалука.

- Надамо се да ће овај чин прерасти у традицију и да ће наш град сваке године додјељивати признања људима који су нам оставили задужбину, али и њиховим породицама уколико им то поштовање нисмо успјели за живота исказати - наведено је у саопштењу.

 Генерал-мајор Лисица је са Другом оклопном бригадом, чији је био командант, учествовао у пробоју "Коридора живота". Он је 2019. године постхумно одликован Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама Војске Републике Српске у оружаној борби са непријатељем и ослобођење Српске.

Славко Лисица рођен је 1944. године у селу Ламинци у општини Градишка. Био је генерал-мајор ВРС у пензији, командант Друге оклопне бригаде ВРС и командант Оперативне групе Добој.

Био је један од ријетких команданата који је употребљавао војну тактику блицкриг.

Генерал-мајор Славко Лисица преминуо је 28. јуна 2013. године, након дуже болести у 69. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана