Стамбено збрињавање борачке популације у Рогатици: Кров над главом чека 115 породица

Сретен Митровић
Стамбено збрињавање борачке популације у Рогатици: Кров над главом чека 115 породица

РОГАТИЦА - У другом покушају стамбеног збрињавања борачке популације који према посебном програму спроводе Влада Републике Српске и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, у Рогатици се пријавило 115 кандидата, од чега 99 породица погинулих бораца и 16 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Начелница Одјељења за опште послове у Општинској управи Андријана Нешковић каже да станове траже 34 породице, а 81 би се задовољила новчаним средствима за изградњу нових, односно адаптацију постојећих кућа.

- Све ове податке доставили смо ресорном министарству још половином прошле године па се на нас посљедњи апел за достављање приоритетних листа не односи. Ми чекамо да се приђе конкретном рјешавању овог питања и извршавање наших нових обавеза. Дакле, што се нас тиче, на потезу је ресорно министарство и Влада Српске, а ми смо на располагању да урадимо све што се од нас буде тражило - истакла је Нешковићева.

Секретар у Општинском удружењу РВИ Александар Томић, који је био и члан Општинске комисије за рјешавање стамбених питања, каже да РВИ који су поднијели захтјеве имају добре шансе да добију или станове или новац.

- Испуњавају тражене услове према постојећој категоризацији инвалидности, али је проблем што послије сваке процјене инвалидности долазе РВИ са већим процентима па ће вјероватно можда већ од наредне године бити инвалида без ријешеног стамбеног питања - истакао је Томић.

Првим Програмом стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и РВИ од прве до четврте категорије из 2008. у Рогатици Влада и ресорно министарство финансирали су изградњу тзв. борачке зграде у насељу Крушчица.

У “борачкој згради” корисне површине 800 квадратних метара налази се 14 станова, од чега два двособна, шест једнособних и шест гарсоњера са заједничким просторијама и подрумима за огрев. Изградњу 12 станова финансирали су ресорно министарство, а два стана у вриједности изнад 50.000 марака општина за смјештај социјално угрожених лица.

Учешће локалне заједнице у овој борачкој згради било је и кроз обезбјеђење земљишта на којем је изграђена, пројектне документације и цјелокупне инфраструктуре од електроенергетског прикључка, прикључака воде и канализације до телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана