Стаје потрага за златом на Сињакову

Анита Јанковић Речевић
Стаје потрага за златом на Сињакову

БАЊАЛУКА - Одборници Скупштине општине Језеро нису дали зелено свјетло компанији “Ликос Балкан Металс”, односно “СНК Метали” из Бијељине за наставак геолошких истраживањима на локацији Сињаково гдје је још седамдесетих година прошлог вијека утврђено да постоји злато.

Истакла је то за “Глас Српске” начелница општине Језеро Снежана Ружичић наводећи да су на јучерашњој 19. редовној сједници Скупштине општине Језеро којој је присуствовало седам одборника, од укупно њих 13, усвојене све тачке дневног реда, изузев 14. која се односила на разматрање захтјева  предузећа “СНК Метали” и молбе за давање сагласности на извођење детаљних геолошких истраживања на пројекту “Сињаково” и продужења истражног рока на основу рјешења које је компанији 2021. године издало Министарство енергетике и рударства РС.

- За наставак геолошких истраживања гласало је пет одборника СНСД-а, док су три одборника била против - два присутна, одборници ДНС-а и СДП-а, као и одборница СП-а којој је закључком одобрено да гласа у одсуству због хоспитализације. Четири одборника су напустила засједање на самом почетку - рекла је Ружичићева и навела да је за одобрење требало седам “руку”, те да рок за истраживања на Сињакову истиче крајем овог мјесеца.  

Она је истакла да су у претходним мјесецима одржали три округла стола и два радна састанка са ресорним министром на којима је изнесено низ информација и доказа о еколошкој заштићености подручја.

- Сви су нам гарантовали, почевши од стручњака екологије и геологије да нема бојазни за нарушавањем природне средине. И  компанија је доставила своје извјештаје и анализе узорака воде који су испитивани током бушења на подручју Језера, тако да одборници који су гласали против нису имали аргументе. Сматрам да је оваква одлука донесена под притиском јавности и поштујем свачије мишљење и став. Разумијем забринутост одређене групе грађана и нормално је да када су у питању нове ствари људи буду забринути - казала је Ружичићева.

Додала је да компанија “СНК Метали” до јуна 2025. године има одобрење за геолошка истраживања на друге двије локације на подручју Језера.

- Ријеч је о локацијама у чијој близини има насељених домаћинстава, док на Сињакову то није случај плус што компанија има одобрење да истражује на тој локацији која територијално припада Мркоњић Граду - истакла је она. 

Компанија “Ликос Балкан Металс” је почетком фебруара ове године саопштила да је на три локације у општини Језеро пронашла високе садржаје злата који се крећу од 27,5 грама по тони у континуитету од 60 метара, што је, како су тада навели, неуобичајно висок садржај и за свјетски познате руднике злата. Да постојање злата на тим локалитетима није новина за “Глас” су раније потврдили у Републичком заводу за геолошка истраживања. У Заводу су истакли да је седамдесетих година прошлог вијека на теренима Отомаља и Сињакова утврђено постојање злата у кварцним и кварцно-баритним жицама, те да је за отварање рудника потребно извршити обимна геолошка истраживања.

Рудна богатства

У Републичком заводу за геолошка истраживања раније су истакли да у Српској постоје значајна лежишта угља, олова, цинка, боксита, гвожђа, бентонита, кречњака, глина, термоминералних вода....

- Рудна богатства распоређена су на цијелој територији Српске, а поред истражених лежишта постоји значајан број појава минералних сировина које тек треба детаљно истражити и утврдити да ли су економски исплатива - рекли су у заводу. Злато у Српској најчешће се јавља у облику танких љуспица или жилица, те у облику ситних зрна која су упрскана у неке минерале, претежно у кварц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана