Стада оваца фарме из Прњавора забијелила пашњаке

Бране Радуловић
Стада оваца фарме из Прњавора забијелила пашњаке

Прњавор - Стада овчарске фарме Радојице Кусића из прњаворског приградског насеља Вучијак распоређена су на неколико локација, а повољне временске прилике протеклих дана омогућиле су наставак испаше, па су умјесто снијега пашњаке забијелиле овце.

Пастири, навикли на хладноћу и оштре услове, стада једне од најбројнијих овчарских фарми у БиХ чувају на Пустари, недалеко од ергеле "Вучијак", али и у Доњем Грабику, Подљубићу, Календеровцима и околним мјестима.

У Доњем Грабику, на локалитету "Линије", гдје је некада било фудбалско игралиште, тридесетогодишњи Суад Дунић чува стадо са више од 500 оваца и тек рођених јагањаца.

- Овчарством сам се почео бавити у родном Котор Варошу, гдје сам као петнаестогодишњак почео да упознајем чобански посао. Пола живота провео сам у природи, водећи бригу о овцама и суочавајући се са разним лијепим, али и непредвидивим ситуацијама. Временом се то заволи, а имао сам срећу да упознам коректног газду Радојицу, с којим сарађујем већ двије године. Како сада ствари стоје, остајем и даље на овом имању - каже Дунић.

Бригу о стаду на Пустари води Јасминко Буковица из оближњег Маћиног брда, који такође има великог номадског искуства.

- Нисам се покајао што сам дошао овдје да чувам овце. Задовољан сам, а што се тиче временских услова, навикао сам се на хладне ноћи. Спавамо под најлонским шатором, са добрим покривачима, па не осјетимо хладноћу. Човјек се некако сроди са тим животињама, заволи их и онда нема одустајања - прича пастир Јасминко.

Са пастирима је свакодневно пословођа Владо Жунић, који им допрема храну на терен.

- Од скромних почетака са стотињак јагњади, које је Радојица набавио прије неколико година, данас смо стигли на збир већи од 3.300 грла. У току је пуна сезона јагњења. Долази подмладак, стадо се стално проширује, али, чини ми се, достигли смо "плафон", па ћемо морати смањивати број оваца. Када бисмо могли да продајемо вуну и покренемо производњу овчијег млијека и сира, стада би била много рентабилнија. Срећом, имамо довољне количине хране све до прољећа - вели Владо.

Овце са Вучијака су протеклог љета стигле чак до Купреса, односно локалитета Виторог.

- Примијетили смо да су овце које су тамо провеле неколико мјесеци знатно боље кондиције. Очигледно им одговара тамошњи амбијент, ваздух и клима - каже Жунић.

Кусић, велики заљубљеник у овчарство, који је расплодне овнове плаћао и по 4.000 марака, а квалитетну јагњад влашићке праменке по 1.000 марака, на економији на Вучијаку са осталим радницима радио је на оспособљавању неколико боксова, гдје ће бити смјештене овце које су на свијет донијеле по двоје јагњади.

На имању влада радна атмосфера. Свако зна свој дио обавеза, па настрешнице добијају нови изглед.

У пословодству фарме не пропуштају прилику да захвале сеоским домаћинствима која им нису правили сметње за коришћење слободних парцела, а позитивну улогу има, како кажу, и ресорно министарство, уступајући под концесију огромна неискоришћена пространства прњаворске и сусједних општина.

Превоз магарцем

У пратећој служби теренских стада су и посебно дресирани пси, али и магарци, који служе за пренос пастирске опреме.

Магарци на својим леђима у најлонским кесама носе и јагњад која су тек дошла на свијет, па још нису способна да иду за својим мајкама.

Сајам

Радојица Кусић планира да на својој економији у Прњавору организује сајам овчарства, на који би позвао бројне овчаре са влашићког подручја, али и других мјеста гдје се традиција овчарства деценијама његује. Једна таква манифестација, као новина у прњаворској општини, могла би премијерно издање имати већ на љето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана