Стабла у србачкој општини падала као пруће

Дејан Јовичић
Стабла у србачкој општини падала као пруће

Србац - Мјештани села Бајинци, Гламочани, Бардача и других дијелова Српца јуче су поправљали кровове, застакљивали прозоре и санирали другу штету на око 50 кућа које су претрпјеле оштећења у олујном невремену.

 

Пијавица која је у сриједу у вечерњим часовима за неколико минута протутњала Лијевче пољем носећи црепове, рушећи дрвеће и разбијајући возила, причинила је огромну штету која се још збраја.

Најтеже су прошли мјештани Бајинаца који су обиљежавали сеоску славу Видовдан, а у тренутку олује више од стотину њих налазило се на стадиону Фудбалског клуба Младост гдје је одржаван Видовдански сабор.

Предсједник клуба Лука Митраковић каже да је олуја изазвала панику међу мјештанима који су се разбјежали, а шатор који је био предвиђен за учеснике сабора отишао је у парампарчад.

- У посљедњих пет деценија не памтим овакво невријеме. Тањири и овали препуни хране летјели су кроз ваздух. Вјетар је оштетио кров нашег објекта, а попуцали су и прозори и право је чудо да нико није повријеђен - рекао је Митраковић.

Вељко Митраковић, чија се кућа налази у близини стадиона, каже да је претрпио велику штету јер је неколико стабала јасена пало на његову шталу која је готово уништена.

- Све се одиграло за трен и дрвеће је пало као руком однесено. Срећом, овце су биле на пашњаку - каже он.

Једна од мјештанки иза које је непроспавана ноћ је и Драгица Лепир из Бајинаца. Њој је пијавица оштетила кров и поткровље који пријете да ће се сваког часа срушити.

- Као да је наступио смак свијета, све је кренуло да се крши и ломи и не знам ни како сам извукла живу главу. Надам се да ће стићи помоћ од мјештана и надлежних институција како не бих остала под ведрим небом - очајна је Лепирова.

Невријеме је оштетило и далеководе широм општине, због чега су радници "Електродистрибуције" до касних ноћних часова отклањали кварове. Оштећене куће у Бајинцима јуче су обишли представници Цивилне заштите општине Србац и Савјета мјесне заједнице Бајинци.

Уништени штандови

У невремену су уништени и продајни штандови са ручним радовима, сувенирима и рукотворинама које су излагале домаћице из Српца. Непосредно прије олује завршен је Куп Републике Српске у вожњи двопрега и једнопрега, а коњи који су стигли из неколико градова бањалучке регије били су током невремена на сигурном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана