Шта су показали резултати новог мјерења квалитета ваздуха у Модричи

Агенције
Шта су показали резултати новог мјерења квалитета ваздуха у Модричи

МОДРИЧА - Незванични резултати новог мјерења квалитета ваздуха у Модричи, трећег по реду од када гори Гудронска јама, показали су да су вриједности штетних материја у опадању, али и даље изнад границе дозвољеног.

Истакао је то начелник Модриче Јовица Радуловић и додао да то показује да су мјере које је предузела општина након избијања пожара средином августа дале резултате.

- Према прелиминарним подацима, од пет штетних материја сада су три изнад границе дозвољеног - истакао је Радуловић и нагласио да и даље остаје на снази ванредна ситуација која је проглашена на дијелу општине Модрича, односно на локалитету Гудронске јаме.

Резултати првог мјерења показали су да је пожар узроковао испуштање отровних материја у ваздух. Загађујуће материје које су прелазиле дозвољене вриједности су азот-диоксид, бензен, толуен, ацролеин и хлороводоник и све утичу на ваздух, здравље људи и животну средину, док је друго мјерење показало да вриједности одређених једињења падају, али су и даље биле изнад дозвољеног.

Проблем Гудронске јаме, у коју је годинама модричка Рафинерија одлагала отпад, мучи ову локалну заједницу више од четири деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана