Шта ће бити са кућом проте Душана Суботића у Лијевчу пољу

ГС
Шта ће бити са кућом проте Душана Суботића у Лијевчу пољу

ГРАДИШКА - У плану је обнова парохијског стана који је у селу Ламинци код Градишке, прије више од једног вијека, подигао прота Душан Суботић.

Ову кућу је 1909. године подигао тада млади свештеник Суботић и једини је објекат који је он градио, а који је остао до наших дана као културно и духовно благо Лијевча поља.

По пројекту који је урађен у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, објекат би био пренамјењен у музеј посвећен проти Суботићу, етнолошкој, културној, духовној и војничкој прошлости села Ламинаца - који су први у Лијевчу имали цркву - тзв. чадорлију, пише портал Види Српску.

Пројекат чека благослов владике бањалучког Јефрема, након чега би се могло приступити његовој реализацији.

Прота Душан Суботић рођен је 11. септембра 1884. године. Био је значајна личност у друштвеном и политичком животу градишког краја. Немјерљиво је задужио свој крај почевши од иницијативе за изградњу првог понтонског моста преко ријеке Саве 1920. године, чиме је повезао лијеву и десну обалу и направио велики просперитет не само општине Градишка него и читавог Лијевча поља и Поткозарја, наставио је рад свога оца који је учествовао у изградњи прве варошке цркве, помогао је да се тадашња гимназија у Градишци подигне на виши ниво, подигао је прву бановинску болницу  и јос многе друге објекте.

Убиле су га усташе 5. маја 1941. године, а на дан његовог страдања 2018. године постављена је и откривена биста у самом центру Градишке у знак сјећања на човјека који је хтио, могао и направио пуно за свој крај.

Својим дјелима је  допринио, да је Градишка у вријеме његовог живота добила назив „Мали Београд“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана