"Српско сијело" окупило љубитеље изворне пјесме и гусала

Срна
"Српско сијело" окупило љубитеље изворне пјесме и гусала

ВИШЕГРАД - У Вишеграду је одржано 16. Српско сијело које је окупило мушке пјевачке групе, гусларе и бесједнике из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

 

Манифестацију је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакавши да га радује што ово традиционално дружење, у оквиру којег његују српску традицију и културу, сваке године окупи велики број учесника.

-Општина Вишеград је препознала значај оваквих манифестација и настојаћемо да увијек подржимо сличне догађаје, јер не смијемо да дозволимо да наша култура, језик и ћирилица падну у заборав - поручио је Ђуревић.

Он је захвалио организаторима и свим учесницима који његују српску традицију и преносе је на млађе нараштаје.

Дарко Лечић, предсједник Гусларског друштва "Раде Јамина", које је и организатор сијела, рекао је да су посјетиоци имали прилику да чују гусларе, изворне пјевачке групе, рецитаторе и бесједнике, те да заиграју и српско народно коло.

-"Окупљамо се сваке године да дочекамо православну Нову годину, да чувамо нашу поезију и историју која је од најранијих времена до данас сачувана у овом српском инструменту - истакао је Лечић.

Народни гуслар Васо Ђондовић, члан паљанског Гусларског друштва "Старина Новак", рекао је да га радује што се све већи број младих гуслара одазива оваквим манифестацијама и што имају жељу да уче да пјевају уз гусле.

Спонзори Српског сијела су општина Вишеград, предузеће "Хидроелектране на Дрини" и хотел "Вишеград".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана