“Српска варош” јача туристичку понуду Градишке

Анита Јанковић Речевић
“Српска варош” јача туристичку понуду Градишке

БАЊАЛУКА - Реализација дуго најављиваног пројекта “Српска варош”, који ће у Градишци кроз обнову објеката и тргова оживјети романтични дух старих времена, али и употпунити туристичку понуду града с циљем привлачења странаца, требало би да започне најкасније на прољеће.

Баш као што Вишеград има Андрићград у знак сјећања на нобеловца Иву Андрића тако ће и Градишка имати “Српску варош” у спомен на знамените људе и породице, односно златно доба  града на Сави који су називали Мали Београд. Ријеч је о подухвату који ће васкрснути дио Градишке и који је у доба Краљевине Југославије представљао знамениту варош.

Вриједност пројекта је 3,2 милиона марака, а реализује је га град Градишка у сарадњи са владама Републике Српске и Србије, те кабинетом предсједника Српске, али и путем међународних пројеката.

- Са изградњом би требало да почне на прољеће идуће године, али могуће да ће једна од фаза кренути ове јесени, у зависности од резултата једног од међународних пројеката. Прије саме реализације неопходно је обезбиједити већи дио средстава, расписати тендер, изабрати извођача радова – истакли су уз Градске управе Градишка.

Пројекат обухвата дио града у непосредној близини православне цркве, гдје се налази и српска црквено-школска општина.

- Планирано је да се ураде два трга на самом улазу у Републику Српску и то Трг Петра Првог Карађорђевића и Трг Георгија Николајевића испред митрополитове задужбине, која је тренутно у процесу рестаурације и санације. У склопу “Српске вароши” планирана је изградња пјешачке и бициклистичке зоне укупне површине око двије хиљаде квадрата, те простор за угоститељски садржај Мала Скадарлија – навели су из Градишке.

Додају да је након изградње “Српске вароши” планиран наставак пројекта у склопу којег ће бити саниране фасаде зграда знаменитих породица. Биће постављени и ЉР кодови са повезницом у једној апликацији, која ће говорити о знаменитим људима и породицама с краја 19. и почетка 20. вијека у Градишци. 

- Засигурно ће то бити нови туристичко-угоститељски садржај, који ће нашем граду удахнути нови изглед, те зауставити дио милионског аудиторијума који пролази кроз Градишку. Ово је нова развојно туристичка шанса, на којој треба радити, а за неколико година и занимљива једнодневна анимација, коју могу пратити туристичке туре ријеком Савом, те манифестациони туризам, који је у граду на Сави у великом успону – поручили су из Градске управе.

Серијал

Под истоименим називом “Српска варош” снимљен је и документарни серијал који говори о значајним личностима и српској интелигенцији Градишке са краја 19. и почетка 20. вијека. Аутор документарца, снимљеног у три епизоде, је Милан Пилиповић, а премијерно приказивање било је почетком године у Градишци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана