Српска историја у модерном руху

Драгана Келеч
Српска историја у модерном руху

Бањалука - У вријеме када друштвеним мрежама доминирају странице оних који подржавају и прате разне инстант звијезде, троје младих из РС и Србије успјело је да у врло кратком року стекне респектабилан број пратилаца на "Фејсбук" страници "Историја Срба".

На овој страници, која је почела са радом 21. јула ове године и за три мјесеца добила 51.000 пратилаца, могуће је пронаћи мноштво информација и фотографија о догађајима који су обиљежили историју српског народа.

Администратор Милош Стојановић каже да љубав према историји српског народа жели да подијели са онима који размишљају слично као и он. Тако је настала ова помало необична страница.

- Одувек сам волео историју нашег народа, нарочито средњи век. С обзиром на то да од 2011. године живим у Норвешкој и да је носталгија стално присутна, желео сам помоћи, како себи, тако и свима који воле нашу историју, због чега сам и основао страницу - прича Стојановић који је поријеклом из Прокупља.

Циљ странице "Историја Срба" је, како истиче, да на један лијеп начин подигне свијест народа о важности познавања дешавања у прошлости.

У томе му однедавно помажу Ђоко Јовичић из Угљевика и Јована Алексић из Новог Сада који с њим уређују страницу.

- Људи воле историју, тако да није проблем задобити њихову пажњу. Најтежи део је одржавати страницу тачном и постављати проверене информације, јер нам се као историја пласира и велики део неистина, што је поражавајуће - истиче Стојановић.

Готово све објаве на страници проналазе, како каже, у литератури, док им одређени дио шаљу и њихови пратиоци. Каже да сваки дан добију и на десетине порука у којима стижу ријечи охрабрења, подршке и жеље да наставе са радом. Додаје да је задовољан тренутним бројем људи који их прате и да се нада да ће их у идућем периоду бити још више.

- Надам се да ће "Историја Срба" оправдати њихово поверење - поручио је Стојановић.

Нови администратори

Милош Стојановић каже да имају у плану проширење броја администратора.

- Република Српска има посебно место, што се види и на објавама на страници. Ако има историчара који би желели да нам се придруже и помогну у подизању свести нашег народа, ми смо ту - поручио је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана