Српска и Србија увијек ће помагати Дрвару

Срна
Српска и Србија увијек ће помагати Дрвару

ДРВАР - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић поручио је данас у Дрвару да ће владе Српске и Србије наставити да помажу ову федералну општину, која је већински насељена српским повратничким становништвом, посебно када је ријеч о развијању привредне дјелатности.

Након што је са министром привреде Србије Адријаном Месаровић посјетио производни погон врањанске компаније “Јумко”, Митровић је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за помоћ да у Дрвару буде отворен овакав погон у којем је запослено око 100 жена.

-Овдје посла има, а сировине обезбјеђује „Јумко“. Ако спојимо то двоје, а радна снага постоји, онда можемо рачунати на даља проширења - рекао је Митровић новинарима.

Он је додао да ће са колегиницом Месаровић помоћи у проналажењу додатних купаца за производе “Јумка”, те тако допринијети и проширењу производног програма и запошљавању нових радника.

-У Дрвару, гдје је заиста тешко живјети, гдје становници немају подршку кантона и федералне власти, становнике можемо задржати само ако им обезбиједимо посао - рекао је Митровић.

Он је напоменуо да су Српска и Србија увијек показивале интерес да помогну српски народ који живи у Федерацији БиХ.

-Учинићемо све што је могуће да Србе на овим просторима колико можемо заштитимо и помогнемо, прије свега да им обезбиједимо посао и да живе од свог рада, а не да добијају помоћ - поручио је Митровић.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је да не сумња у даљу материјалну подршку овој локалној заједници, након данашње посјете.

Рунић је истакла да је данашња посјета Дрвару прва званична организована посјета након што је у јуну одржан Свесрпски сабор у Београду.

-Изузетна захвалност министартвима привреде Републике Српске и Србије, са министрима Митровићем и Месаровић на челу, што нам својом посјетом у првом реду дају моралну подршку да наставимо напријед у изузетно тешким условима - рекла је Рунићева новинарима након посјете производном погону компаније “Јумко”.

Додала је да не сумња да ће даља материјална подршка наставити да побољшава квалитет живота грађана.

-На састанку када је предсједнику Србије Александру Вучићу истакнут проблем недостатка запослења за жене и младе на подручју наше општине, није прошло ни 10 минута, имали смо рјешење проблема и захваљујући ангажману заједно са руководством „Јумка“ из Врања и уз велику подршку Владе Србије и предсједника Вучића, у рекордном року смо реконструисали просторије старог прехрамбеног комбината у којима се данас налазимо”, рекла је Рунићева.

Она је додала да пету годину након што је погон отворен, жене и даље раде и имају могућност избора, а мушкарци су и даље запослени у дрвној индустрији и то искључиво у примарној преради дрвета, гдје је потребна физичка снага и спремност коју жене немају.

Директор компаније “Јумко” Бранислав Трајковић рекао је да “Јумко” овдје послује од јануара 2020. године и да је тада имао 80 радника, а данас 97 у Дрвару и пет радника у Бањалуци.

-Проширили смо производњу, радници су све бољи, ово су добри људи, вредни и радни. Плате су редовне, нису велике, али трудићемо се да буду још веће - рекао је Трајковић.

Он је захвалио министарствима привреде Републике Српске и Србије и начелнику Дрвара Душици Рунић, која је увијек давала подршку.

Производни погон компаније “Јумко” у Дрвару, за који је Влада Србије издвојила 500.000 евра, успјешно послује од 2020. године и запошљава 102 радника.

Овај погон у јануару 2020. године отворио је предсједник Србије Александар Вучић у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана