Српска добија лабораторију за анализу отпада

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Република Српска добиће прву лабораторију за анализу отпада, која ће бити у надлежности Института за заштиту и екологију Републике Српске, што је један од најважнијих сегмената пројекта "Унапређење капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону", вриједног око милион КМ.

Помоћник министра за заштиту животне средине Свјетлана Радусин рекла је данас Срни у Бијељини, пред почетак округлог стола за администрацију у области заштите животне, да је ријеч о прекограничном пројекту у којем учествује Република Српска, односно БиХ, са Србијом, односно Покрајинским секретеријатом за урбанизам и животну средину из Новог Сада.

Према њеним ријечима, пројектом је обухваћено укупно 17 општина у прекограничном дијелу, од којих је 10 из Републике Српске, из региона Бијељина-Зворник, а седам из Сремског управног округа у Србији - шест општина и град Сремска Митровица.

Радусинова је навела да је једна од активности предвиђена овим пројектом и данашњи округли сто којим се даје могућности општинама да кажу шта су њихови проблеми, како би експерти анализирали легислативу и дали одређене инпуте у вези с оним шта је евентуално пропуштено у законодавном дијелу, да би се уградило.

Она је истакла да је веома важно што ће у оквиру овог пројекта бити и конкретних набавки - Република Српска, односно Институт за заштиту и екологију добиће прву лабораторију за анализу отпада јер институционално јачање и јачање капацитета представља велики значај за Српску.

"Добијамо оно што до сада нисмо имали и стварамо могућности да се и код нас врши анализа отпада, да знамо шта је то са чиме располажемо, које су то количине и о каквом отпаду се ради - опасном или неопасном и на који начин њиме да се управља", рекла је Радусинова.

Према њеним ријечима, вриједност пројекта је око милион КМ, а средства су распоређена на институције које су партнери у овом пројекту - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Покрајински секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине АП Војводина, Републичка управа за инспекцијске послове – Инспекторат Републике Српске и Институт за заштиту и екологију Републике Српске.

Директор Института за заштиту и екологију Републике Српске Предраг Илић рекао је да је основна улога и обавеза Института опремање прве јавне лабораторије у БиХ, односно у Републици Српској која ће се бавити испитивањем отпада, отпадних вода и земљишта.

Илић је навео да у БиХ уопште не постоји систем испитивања отпада, док је у Србији тај систем на ниском нивоу, због чега се ишло на то да се опреми лабораторија која би могла да ради већи број параметара.

Према његовим ријечима, већ у првој фази ће бити 50 до 60 параметара, анализа тешких метала...које ће се радити у лабираторији Института. Обавеза у оквиру пројекта је да ова лабораторија буде акредитована код Института за акредитовање БиХ како би резултати били међународно признати и неоспориви.

Илић је навео да друга компонента коју ће спроводити Институт јесте израда катастра загађивача на подручју регија Бијељина и Зворник, конкретно за свих 10 општина - биће урађен попис свих дивљих депонија, мјеста испуста отпадних вода у ријеке, језера и потока, а урадиће се и анализе земљишта на свим локацијама дивљих депонија и узорковаће се отпад, те анализа отпадних вода на испустима ако их има.

"Тако да урадимо јединствену базу података која ће бити и у писаном и у електронском облику, а исто то биће урађено у Србији за подручје Срема - што ће бити јединствена база података тако да постоји могућност размјене података између двије земље, како бисмо пратили који загађивачи долазе у овом случају у ријеку Дрину с обје стране", рекао је Илић.

Он је навео да ће бити одржан и семинар на којем ће се бити показани начини узорковање, анализа и слично, те обука радника, а у оквиру тога је и набавка опреме и возила, тако да ће Институт добити, осим комплетно опремљене лабораторије, и једно теренско возило.

Помоћник Покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Нови Сад Павле Рајков рекао је да се у овај пројекат ушло заједно са партнерима из Српске и да се очекује унапређење како јавних служби односно убрзавања издавања радних дозвола, а исто тако рад инспекцијских служби на заштити животне средине како би приликом изласка на терен брже уочавали односно извршавали узорковање воде.

Рајков је рекао да се пројекат везује за Сремски управни округ који има шест општина и један град - Сремску Митровицу.

"Покрајина има део надлежности и на покривању комплетног тог управног округа", рекао је Рајков.

Према његовим ријечима, између Покрајине и Републике Српске биће увезани информативни системи. "Ми смо ту због грађана и наша је обавеза да им обебедимо здрав живот и безбедност", рекао је Рајков.

Округли сто за администрацију у области заштите животне средине у оквиру пројекта "Унапређење капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону" организован је у хотелу "Рас" у етно-селу Станишићи у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана